Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingen rälsbuss till Hangö förrän 2024 – VR vill försäkra att godstrafiken löper smidigt medan banan elektrifieras

Kiskobussiin sattunut tulipalo onnettomuus Joroisissa. Kiskobussin konehuoneessa syttyi tulipalo.
Bildtext Arkivbild. Rälsbussen har inte kört till Hangö på ett år.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Rälsbussen har inte kört mellan Karis och Hangö sedan juni 2021. Nu meddelar VR att rälsbussen ersätts av bussar ända fram till år 2024.

I januari var det tal om att rälsbussen skulle börja gå igen denna sommar, i maj sköts det upp till december på grund av försenade banarbeten.

Nu är det klart att rälsbussen ersätts med bussar ända fram till 2024. Den här gången är orsaken att VR vill lugna banavsnittet för elektrifieringsarbeten och säkerställa att godstrafiken kan löpa så bra som möjligt.

"Vi vill erbjuda passagerarna en tydlig och enhetlig trafikmodell under arbetets gång, så att vi senast år 2024 kan återvända till passagerartrafiken", berättar Sami Hovi, huvudplanerare vid VR Group i ett pressmeddelande.

Exakt tidpunkt för när rälsbussen kör igen är inte klar

Banan mellan Hangö och Hyvinge elektrifieras. Rälsbussarna sätts i trafik först när arbetet är klart på sträckan mellan Karis och Hangö.

"Den exakta tidpunkten är ännu inte känd, men förbindelsesträckan kan bli klar innan hela projektet är klart. Vi behöver alltså inte vänta på att elektrifieringsarbetet mellan Hyvinge och Karis blir klart", berättar Hovi.

För tillfället installeras kontaktledningsstolpar på banavsnittet mellan Karis och Hangö.