Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Den största matchen som kan ordnas på Olympiastadion" – fotbollsfebern stiger i Helsingfors inför supercup-mötet

Uppdaterad 09.08.2022 17:28.
Frankfurt firar titeln i Europa League.
Bild: IMAGO/Moritz Müller/ All Over Press

Tiotals miljoner tv-tittare och en tysk marsch till Olympiastadion. På onsdag riktas fotbollsvärldens blickar mot Helsingfors.

En unik fotbollsfest utspelar sig i Helsingfors på onsdag. Då möts nämligen Champions League-mästarna Real Madrid och Eintracht Frankfurt som vann Europa League på Olympiastadion.

Evenemangets storlek och uppmärksamheten från media är exceptionellt för Finland. Förra årets match mellan Chelsea och Villarreal sågs av mer än 25 miljoner tv-tittare världen över.

– Jag räknar med att det blir mer nu. Real Madrid kommer sannolikt att locka ett större intresse än fjolårets lag, säger Kalle Marttinen som är evenemangschef på Bollförbundet till Yle Urheilu.

Lagen anländer till Finland i dag och på förmiddagen skickade Real Madrids stjärnor Rodrygo och Vinicius Junior en hälsning från flyget.

– Hej madridistas, vi ses i Helsingfors, säger Rodrygo i en video på sociala medier.

Det spekuleras i att Real Madrid kommer att starta med spelare som Thibaut Courtois, Toni Kroos, Luka Modric och Karim Benzema.

Eintracht Frankfurt kan ställa upp med bland andra Kevin Trapp, Sebastian Rode och Mario Götze. Däremot är Filip Kostic inte med. Han ryktas vara nära en flytt till Juventus.

Lyckad supercup gör gott för EM-ansökan

Den renoverade Olympiastadion tar nu 36 000 åskådare och 32 000 biljetter fanns tillgängliga till matchen.

– Supercupen är det största enskilda evenemanget inom fotbollen som kan ordnas här, säger Kalle Marttinen.

Någon Champions League-final blir det aldrig på Olympiastadion eftersom Uefa kräver en kapacitet på 50 000 åskådare. Nästa möjliga Uefa-evenemang på Olympiastadion kan bli dam-EM i fotboll 2025 som Finland ansöker om tillsammans med Sverige, Norge och Danmark.

– Om allt går bra under supercupen så kommer Uefa att se att det fungerar. Självklart kommer det att påverka positivt på ansökningsprocessen till EM, säger Marttinen.

Marsch till Olympiastadion

Fotbollssupportrar från Tyskland och Spanien kommer att synas i gatubilden i Helsingfors under onsdagen. Ungefär 8000 fans från Eintracht Frankfurt och 2000 från Real Madrid är i huvudstaden för att se supercupen på Olympiastadion.

Eintracht Frankfurts fans kommer att ordna en marsch från Kajsaniemiparken till stadion före matchen.

– De kommer säkert att synas och höras i staden och påverka trafiken. Real Madrid ordnar ingen marsch, säger Marttinen.

Enligt polisen i Helsingfors kommer gatorna runt Olympiastadion att vara stängda under matchdagen.

Lagen besegrade Liverpool och Glasgow Rangers i sina respektive finaler i för drygt två månader sedan. Om resultaten skulle ha gått andra vägen kunde en större mängd fans ha kommit till Helsingfors tror Kalle Marttinen.

Glasgow Rangers hade närmare 100 000 fans på plats i Sevilla där laget spelade finalen i Europa League mot Eintracht Frankfurt.

– Det hade naturligtvis medfört utmaningar. Ur säkerhetssynpunkt är det här matchparet inget dåligt alternativ alls, säger Marttinen.