Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Trafikövervakare guidar skolelever runt byggarbetsplatsen vid Salutorget i Åbo

En drönarbild av Salutorget i Åbo.
Bildtext Det pågår fortfarande mycket byggarbete vid Åbo torg.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Trafikövervakare rör sig i Åbo centrum på vardagar de två första skolveckorna i augusti mellan klockan 8 och 13.

Både Åbo stad och byggfirmorna som sköter torgrenoveringen står bakom initiativet. Trafikövervakningen börjar på onsdag klockan 8 då Åboskolorna inleder höstterminen.

I närheten av byggarbetsplatserna vid Salutorget kommer det att finnas åtta trafikövervakare som ska säkerställa säkerheten för de som rör sig vid området.

Trafikövervakarna finns på plats vecka 32 och 33 på vardagar mellan klockan 8 och 13.

– Byggarbetsplatserna och de stora maskinerna är förstås intressanta, men det lönar sig att betrakta dem på håll. Man får heller inte gina genom byggarbetsplatsen, säger projektledaren för Åbos nya torg, Janne Laine, som önskar alla en trygg skolväg.

Byggarbetet fortsätter långt in på hösten

Den 17 september invigs det nya Salutorget, men byggarbetet på de närliggande gatorna fortsätter trots det långt in på hösten.

Därför kommer det att förekomma tillfälliga trafiklösningar ännu efter torgöppningen och byggarbetsmaskiner kommer fortfarande att röra sig på området.

Den effektiverade trafikövervakningen sköts av flera företag tillsammans med Åbo stad. Företagen är Maisemarakennus Viitanen Oy, Oteran Oy, Anlog Oy, Resolum Oy, Peab Industri Oy och JKSI Oy:n.