Vårt resande har fått en flygande nystart, men vi blir mer kritiska och mångsidiga i hur vi tar oss fram – ökade levnadskostnader kan bromsa framfarten
Finländarnas resande har fått en nytändning. Antalet flygpassagerare har ökat markant och tågresenärerna slog alla tiders rekord under årets första halva. Vi vill resa men vi vill göra det på ett mera klimatvänligt sätt.
Pandemin innebar en paus för mångas resande, och klimatkrisen har med all rätta gjort att många börjat tänka på alternativ till flyg då man ska ut och resa igen.
– Den senaste tiden har fått oss att ändra våra resmönster och vanor. Vi har stannat upp och reflekterat över hur vi vill leva och semestra i framtiden.
Det säger Peter Björk, professor i marknadsföring med turismmarknadsföring som specialområde, vid Svenska Handelshögskolan i Vasa.
För resa det vill vi fortfarande även om många blivit mer kritiska till det egna resandet då ett frekvent resande inte är förenligt med en hållbar livsstil.
Helsingfors-Vanda flygplats slog nyligen rekord i mängden flygpassagerare vad gäller resenärer efter pandemin. Det är dock en bra bit kvar till de passagerarmängder man hade innan pandemin.
Häromdagen meddelade VR att man i juni spräckte alla tiders rekord i mängden resor med fjärrtåg i Finland.
Sammanlagt gjordes nästan en och en halv miljon fjärrtågsresor i Finland under juni månad, vilket är 46 procent mer än året innan, och 17 procent mer än juni 2019, alltså innan coronapandemin.
Också passagerartrafiken till havs har ökat, även om den inte sjönk lika mycket som antalet flygpassagerare under pandemin.
Hållbarhet är viktigt för många av oss
Enligt Björk krävs tid, pengar, vilja och möjlighet för att vi ska resa.
Under pandemin fanns inte möjligheten att resa. Nu då vi blivit vaccinerade och vant oss leva med covid, kanske mångas resande kommer att fallera på att man har och kommer att ha mindre pengar att röra sig med.
– Vi vet att prisbilden starkt påverkar resandet. Då det blir dyrare så måste vi kritiskt granska vad vi istället kan avstå ifrån.
Kanske viljan att resa också fått sig en liten törn med tanke på de klimatutsläpp som vi orsakar med vårt resande.
– Hållbarhetstänket var bra på gång inom turismnäringen redan innan pandemin, och resebranschen kommer fortsätt satsa stort på det, säger Björk.
Björk säger att det finns en del nya faktorer som lyfts fram som viktiga i och med den nystart vi nu ser gällande resandet.
– Säkerhet, hälsa och välmående är värderingar som kommit mera in i bilden, och det styr turistens beslutsfattande, det vill säga vart man ska resa.
Det ska vara kul också
Men det finns en aspekt som professor Björk inte tagit beaktande, men som elvaårige Vasabon Joar tycker är väsentligt då man reser.
– Det ska vara roligt dit man far, säger han.
Han säger att hans familj rest till Sverige i sommar, men att det inte får vara för dyrt och att flyga ställer han sig smått skeptisk till eftersom det inte är bra för klimatet.
– Jag har aldrig flugit.
Viktoria Bäckström säger att hon inte haft tid eller möjlighet att resa på senare tid. Tidigare bokade resor har dessutom blivit inställda och den osäkerheten gillar hon inte.
Också klimatkrisen har fått henne att fundera.
– Man tänker mer på vart man far och hur man tar sig dit och ens egen inverkan på miljön, även om jag inte rest så mycket tidigare heller.
Ancha Kjerulf som varit reseledare som ung, har naturligt nog rest mycket.
Nu för tiden föredrar hon att stanna i Finland under sommaren och "vara i skären".
Hon tycker att man bör ta klimatkrisen på stort allvar och undvika flyg om det bara är möjligt. Alla gånger går det ju inte.
– Men att åka tåg och båt är ju det bästa! Jag vill åka på pensionärs-interrail, jag vet nog några väninnor som kunde följa med om vi for iväg på äventyr till Italien och Spanien.