Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Dagens regnvatten innehåller höga nivåer av PFAS-ämnen – inte längre hälsosamt att dricka, visar svensk studie

Regndroppar i gräs
Bild: Mostphotos

Det finns ingenstans på jorden som det längre går att undvika PFAS-ämnen, slår en nyligen publicerad svensk studie fast. Samtidigt visar studien att gränsvärdena för PFAS också överstigs i regnvattnet nästan överallt på jorden.

Studien publicerades nyligen i Environmental Science and Technology. Det är en forskargrupp från Stockholms universitet som analyserat halterna av några PFAS-ämnen i naturen och jämfört det med gränsvärden för säker exponering av dem.

Forskargruppen börjar med att förklara att många oroar sig för de synliga plastföroreningarna i världen, men att osynliga kemikalier kan vara minst lika dåliga för naturen och oss människor. Och PFAS-ämnen är precis det, osynliga för oss människor, samtidigt som de finns överallt.

Vad är PFAS?

PFAS står för "Per- och polyfluorerade alkylsubstanser", men kallas också vanligen för högflourerande ämnen. Det är ett samlingsnamn för mer än 4700 industriellt framställda kemikalier.

PFAS bryts ner väldigt långsamt i naturen. På engelska brukar man därför kalla dem "forever chemicals".

PFAS är ämnen som stöter bort fett, smuts och vatten. Många PFAS-ämnen fungerar också som flamskyddsmedel och används därför ofta i elektronik. Men de finns överallt, i allt från stekpannor och kläder till möbler och skönhetsprodukter.

Hälsoeffekterna av PFAS är inte helt kända, skriver bland annat Institutet för hälsa och välfärd på sin webbsida.

THL nämner också att många nordiska studier visar att ämnena har hittats överallt på jorden, bland annat i fiskar, fåglar och däggdjur.

Källor: THL, Wikipedia

Ännu oklart hur PFAS påverkar oss människor

I studien lyfter forskarna fram hur USA:s gränsvärden och riktlinjer för en säker exponering av PFAS hela tiden sänkts och nu närmat sig nivåerna som finns i regnvatten. De konstaterar därför att enligt de riktlinjer som nu används så skulle regnvattnet nästan överallt på jorden vara ohälsosamt att dricka. Riktlinjerna i USA är snäppet lägre än riktlinjerna inom EU.

Vi vet ännu inte säkert hur PFAS påverkas oss människor. Att i dag skapa en kontrollbefolkning är också omöjligt, då PFAS finns överallt.

Forskargruppen anser ändå att det är ytterst viktigt att vi så snabbt som möjligt börjar minska användningen av de här ämnena.

Samtidigt vidhåller forskarna att om man skulle tillämpa de riktlinjer som USA har som sina gränsvärden, så skulle man inte kunna bygga och skapa någonting någonstans.

"Vi behöver dessa högflourerande ämnen och kemikalier för vi vill att våra produkter ska hålla länge medan vi använder dem", säger Ian Cousins till BBC, professor och huvudförfattare till studien från Stockholms Universitet.