Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Huvudförtroendeman om Tallink Siljas beslut att flytta M/S Galaxy: "Det är bedrövligt och ledsamt för alla som drabbas av uppsägningar"

Uppdaterad 09.08.2022 20:20.
Bild av M/S Galaxy
Bildtext M/S Galaxy flyttas från rutten Åbo–Stockholm till Nederländerna.
Bild: Tallink Silja

I går inleddes samarbetsförhandlingarna i Sverige för personalen på M/S Galaxy. Under förhandlingarna fastslogs det att anställda ombord på M/S Galaxy kommer att sägas upp.

Folke Matrosow som är klubbsektionsordförande för Silja vid Seko sjöfolk, i Finland vad som kallas huvudförtroendeman för Tallink Silja, anser att företagets beslut att flytta M/S Galaxy är ledsamt.

Vi tycker ju att det är bedrövligt att man överhuvudtaget tar bort Galaxy, men man kanske också förstår den delen att den kanske inte genererar så mycket pengar, säger Matrosow.

Tallink Silja informerade förra veckan att både M/S Galaxy som trafikerar rutten Åbo–Stockholm och fartyget Silja Europa som trafikerar rutten Helsingfors–Tallinn ska flyttas och hyras till Nederländerna. I Nederländerna kommer fartygen att användas för att inkvartera flyktingar.

Anställda oroliga över sina jobb

Enligt Matrosow är personalen ombord på M/S Galaxy bedrövade, ledsna och förbannade. Han berättar att flera anställda hört av sig per telefon och e-post om vad som händer.

– Många frågar vad som kommer att hända dem, nästa fråga är ofta om hur många som blir uppsagda. Och det vet vi ju inte förrän vi har förhandlat klart, säger han.

Enligt Matrosow kommer också uppsägningarna att beröra personal ombord på Silja Symphony som trafikerar mellan Helsingfors och Stockholm.

Bild av M/S Galaxy.
Bildtext Förhandlingarna om personalens framtid fortsätter den 26:e augusti.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

På M/S Galaxy finns det för tillfället cirka 260 anställda.

– Det är bedrövligt att vi för andra gången på kort tid blir varslade och att de säger upp folk. Det är naturligtvis ledsamt för alla de som drabbas.

Fastslaget att anställda sägs upp

Förhandlingarna fortsätter den 26:e augusti. I de inledande förhandlingarna på måndagen berättar Matrosow att de endast fick lite information om vad den tilltänkta åtgärden är.

– De klargjorde att de kommer att säga upp ett antal människor, att flagga ut båten och chartra den till Nederländerna. Innan hade vi en del information om att de varslade om uppsägningarna, och nu slog de fast att folk blir uppsagda och att båten flyttas.

Under förhandlingarna sitter Seko Sjöfolk och sjöbefälsföreningen sida vid sida. Seko sjöfolk är en branschorganisation inom fackförbundet Seko.

Bild av skylten Silja Line.
Bildtext Företaget Tallink Silja klargjorde under förhandlingarna att uppsägningar blir aktuella.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

– Man kan ju inte vidta några åtgärder då de bestämt sig för att säga upp folk. Men vi har planer för att försöka rädda så många som möjligt genom att ändra på arbetstider och dylikt, och att jobba för att så många som möjligt får vara kvar.

Matrosow går inte in på mer detaljer om vad facket menar med att förändra arbetstider.

Hur ser man på det ifall Tallink Silja skulle sätta in någon form av annat fartyg som skulle fortsätta sköta frakterna mellan Åbo och Stockholm?

– Då hade det kanske inte varit så många som blev uppsagda överhuvudtaget, då hade de kanske kunnat ta fram en ro-pax-båt till exempel, som kör mer frakt och mindre passagerare. Men det finns inte sådana båtar tillgängliga och företaget verkar inte ha något större intresse för att göra det heller.

Artikel uppdaterad 9.8.2022 klockan 20.20 med information om att uppsägningarna också berör personalen ombord på Silja Symphony.

Artikel uppdaterad 9.8.2022 klockan 20.17 med en korrigering. Tidigare stod det att Silja Europa trafikerar mellan Helsingfors och Stockholm. Det korrekta är att Silja Europa trafikerar mellan Helsingfors och Tallinn.