Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sara Mihalik tog VM-brons för Finland men är inte finländsk medborgare – olympiska kommittén utesluter inte rekrytering av utländska idrottare

Från 2022
Sara Mihalik visar upp sin bronsmedalj.
Bildtext Sara Mihalik tog VM-brons på K1 5000 meter.
Bild: Suomen melonta- ja soutuliitto

Ungerskan Sara Mihalik tävlar för en finsk förening och det gjorde att hon kunde representera Finland i VM. I söndags tog hon en VM-medalj i K1 5000 meter.

Sara Mihalik bärgade Finlands första medalj i kanot på nio år då hon tog brons under den avslutande VM-dagen.

Mihalik är uppvuxen i Ungern och inledde sin internationella karriär där. I början av det här året fick hon rätt att representera Finland även om hon inte är finländsk medborgare. Innan VM hade hon tävlat för Finland i världscupen två gånger.

– Om man under de senaste åren inte representerat det tidigare landet i internationella tävlingar så finns det inga karantänsregler i överflyttningen till ett nytt land.

– Om man är medlem i en förening i det "mottagande" landet och flytten görs enligt alla ICF:s regler så behöver man inte ens vara bosatt i landet, säger träningschefen Petteri Pitkänen till Yle Urheilu.

Mihalik tävlar för Jyväskyläföreningen Meloiloa och har tidigare uttryckt sin önskan om att få representera Finland i OS.

Sara Mihalik paddlar i VM.
Bildtext Mihalik har tävlat för Finland sedan början av det här året.
Bild: Balint Czucz / canoephotography.com (ICF)

Ingen snabb diskussion krävs inom olympiska kommittén

Enligt Kimmo Yli-Jaskari på Finlands olympiska kommitté har man inte haft någon diskussion kring Mihalik och orsaken är enkel.

– Det här var hennes första mästerskap för Finland och hon tog inte medalj på en olympisk distans. Så vi är inte i det läget att det krävs en diskussion i morgon, säger han.

Yli-Jaskari medger att Mihalik fick representationsrätt snabbt. I många andra sporter kan det ta flera år för en idrottare som byter land.

Han tycker ändå det är positivt att Mihalik vill tävla för Finland.

– Det är positivt att vårt landslag kan förstärkas. Vi behöver bredd och det är inget problem i sig, säger han.

Hur ser då olympiska kommittén på att rekrytera idrottare till finländska lag?

– Det har inte väckt några negativa åsikter. Om vi får bra idrottare att representera Finland så kommer det inte att väcka något motstånd från vår sida. I varje enskilt fall tittar vi på situationen och framtidsutsikterna.

– Det betyder inte att då någon vill representera Finland så börjar vi automatiskt ge stöd utan deras prestationer utvärderas på samma sätt som för finländska idrottare, säger Kimmo Yli-Jaskari.

Diskussion om artikeln