Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finlands USA-ambassadör Mikko Hautala: Jag tror att Finland och Sverige är Natomedlemmar inom några månader

Uppdaterad 10.08.2022 10:50.
President Joe Biden skriver under Finlands Nato-ratificeringsprotokoll.
Bild: Daniel Olin / Yle

USA:s president Joe Biden undertecknade på tisdagskvällen Finlands och Sveriges anslutningsprotokoll till Nato. Det här en stark signal till de sju länder som ännu inte gjort det, säger Finlands USA-ambassadör Mikko Hautala.

USA:s president Joe Biden undertecknade på tisdagskvällen finsk tid Finlands och Sveriges anslutningsprotokoll till Nato.

I samband med den högtidliga ceremonin i Vita huset berömde den amerikanska presidenten de två nordiska länderna. Biden sa att Finland och Sverige är exemplariska länder som uppfyller alla Natos villkor.

– De här två länderna kommer att göra Nato starkare och Amerika tryggare, sa Biden.

Biden sa också att Rysslands president Vladimir Putin trodde han kunde splittra Nato med sitt anfallskrig mot Ukraina, men Putin hade fel.

– Han ville ha en finlandisering av Nato, men fick istället en ”Nato-fiering” av Finland, och Sverige, konstaterade Biden.

“Den snabba amerikanska processen är en stark signal”

Den amerikanska ratificeringsprocessen har framskridit väldigt fort. Förra veckan godkände senaten ansökningarna med rösterna 95-1, och igår kunde alltså presidenten underteckna de historiska dokumenten.

Det visar att Finland och Sverige har ett väldigt starkt stöd över partigränserna, säger Finlands USA-ambassadör Mikko Hautala, som tillsammans med sin svenska kollega Karin Olofsdotter följde med ceremonin på paradplats i Vita huset.

Den snabba processen kom även som en liten överraskning för ambassadör Hautala som knappt hade hunnit inleda sin semester i Finland innan han fick flyga tillbaka till Washington DC för att bevittna det historiska undertecknandet.

– Vi jobbade hårt hela våren och sommaren för att det skulle gå så här raskt framåt, nu känner jag mig lite som maratonlöpare som korsat målstrecket.

Skallig man med glasögon och prickig slips.
Bildtext Efter ceremonin hade Finlands ambassadör Mikko Hautala ett kort möte med president Joe Biden.
Bild: Daniel Olin / Yle

Efter ceremonin hade Finlands och Sveriges ambassadör en dryg kvarts träff med den amerikanska presidenten.

– Vi diskuterade bland annat Ryssland och det europeiska säkerhetsläget och det amerikanska stödet. Presidenten blev också intresserad av att höra mera när jag berättade att jag tidigare varit Finlands ambassadör i Moskva.

Diskuterade ni Turkiet?

– Turkiet tangerades i diskussionerna, ja.

Av 30 Natoländer har nu 23 nu godkänt Finlands och Sveriges ansökningar. Ännu återstår 7 länder, bland dem Turkiet.

– Biden sa i satt tal att alla de som ännu inte ratificerat ska göra så fort som möjligt – det är en viktig signal, säger USA-ambassadör Hautala.

När tror du Finland och Sverige är fullvärdiga medlemmar?

– Jag tippar att det kommer att ske om några månader. Vi talar om månader inte år.