Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nativiteten oroande låg i Polen – utan stöd blir glada mammor en bristvara

En vit, fluffig leksakshund tittar fram ur en papplåda. Runt omkring finns fler lådor och kassar med leksaker.
Bildtext Polska familjer har donerat leksaker till ukrainska flyktingar. Bilden är från en mottagningsanläggning i Przemyślin i mars i år.
Bild: Mari Jäntti / Yle

I Polen handlar förment nativitetshöjande kampanjer ofta om abort, men aktivister säger att det inte är där skon klämmer. I stället efterlyser man stöd för kvinnor så att de vill föda och fostra barn.

Var finns barnen? Det frågar en kampanj i Polen tillsammans med en bild av två vitklädda flickor och en dalande kurva.

Grafiken i kampanjen påstår att en genomsnittsfamilj i Polen på 50-talet hade fem barn. På 80-talet var antalet barn tre och nu finns det statistiskt bara 1,5 barn per familj i de polska hemmen.

Kritiker påpekar att officiell statistik visar att barnmedeltalet på 1950-talet inte alls var så högt som kampanjen påstår, utan att det var under fyra, men ingen kan påstå att nativitetskurvan pekar brant uppåt i dag.

I Polen föds i dag 1,4 barn per kvinna. Det är lägre än nativiteten var i Finland när Antti Rinne sa att vi behöver ett "barnfödartalko".

Fråga om familjesyn

Kvinnosaksaktivisten Paulina Zagorska tycker att avsikten med kampanjen är uppenbar, trots att stiftelsen bakom den uppger att den inte är ideologiskt motiverad.

– De anser att de sjunkande födelsesiffrorna beror på preventivmedel och att man utmanar den traditionella familjesynen, säger Zagorska till nyhetsbyrån AFP.

AFP har också talat med den polska Europaparlamentarikern Robert Biedroń, som anser att orsaken till de låga födelsetalen är bristen på barndagvård och att lönerna inte räcker till. Han säger också att kvinnor inte vill bli gravida på grund av Polens strikta abortlagar.

I maj publicerades en enkät av SW Research och Garden of Words som konstaterade att mer än hälften av 511 tillfrågade kvinnor i åldern 14–44 svarade nekande på frågan om Polen är ett bra land för att bilda familj och fostra barn.

När de som redan hade barn sållades bort svarade närmare 65 procent nej på frågan, rapporterar den polska webbplatsen Sukces Pisany Szminką (ung. Framgång i läppstift).

"Icke anställbar"

Amerikanska New York Times har talat med 36-åriga Beata som har barn men är ogift. När hon blev gravid med sitt andra barn tog barnets far och hennes familj avstånd från henne.

"Ingen bank var villig att låna henne pengar eftersom hon inte hade något jobb. Ingen ville anställa henne, för hon var gravid. Och hon fick inget arbetslöshetsunderstöd med motiveringen att hon var 'icke anställbar'", rapporterar tidningen.

Hjälp fick hon i stället av en präst som driver ett skyddshem för ogifta mödrar för att ge dem ett alternativ till abort.

– Det borde finnas 200 eller 300 sådana här hem i Polen. Det finns ett tomrum, säger fader Tomasz Kancelarczyk till New York Times.

Källor: AFP, New York Times, Eurostat