Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mycket helikopterbuller över Västnyland – militära övningar med amerikanska marinkåren pågår

Från 2022
Puolustusvoimien NH-90 kuljetushelikopteri lentää matalalla Utin lentokentän yläpuolella Kouvolassa.
Bildtext Bland annat NH90-helikptrar deltar i övningarna. Arkivbild.
Bild: Vesa Grekula / Yle

Det flyger en hel del helikoptrar över Västnyland just nu. Det är Marinens beredskapsenheter och reservister som övar tillsammans med trupper från den amerikanska marinkåren under perioden 8–19 augusti.

Övningarna pågår vid Hangö udd och Obbnäs. I Hangö koncentreras verksamheten främst till Syndalen och Russarö. Marinen övar också tillsammans med amerikanska flottan i Norra Östersjön.

Under övningarna förekommer mycket flyg- och fartygstrafik i regionen. Trupperna rör sig med helikoptertransporter och landstigningsbåtar. Både finländsk och amerikansk materiel används, till exempel NH90-helikoptrar, Chinook-, Blackhawk-, Viper- och Venom-helikoptrar samt olika landstigningsbåtar.

Bekantar sig med de finländska kustförhållandena

I den del av övningen som äger rum till havs deltar de amerikanska fartygen USS Kearsarge, USS Gunston Hall och USS Arlington. De amerikanska fartygen övar sjöoperationer tillsammans med Kustflottan, bland annat lägesbildssamarbete, hur sjötrafiken tryggas och hur man kan stödja kuststrider från havet.

Vid delövningarna vid Hangö udd och Obbnäs uppgår trupperna till ungefär ett kompanis styrka. De övar bland annat anfalls- och försvarsstrid i skärgården och genomför skjutningar.

"Målet med övningen är att stärka vår kompatibilitet och förmåga att genomföra gemensamma sjöoperationer. En central del av övningen utgörs av att bekanta sig med den finländska verksamhetsmiljön och de speciella förhållandena vid kusten samt att lära sig hur trupperna kan fungera tillsammans och använda gemensam materiel", säger Marinens operationschef, kommodor Juhapekka Rautava i ett pressmeddelande.

Källa: Marinens pressmeddelande.

Diskussion om artikeln