Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stigande byggkostnader har gjort konsumenterna mer prismedvetna – flera har backat sina tomtreservationer

Från 2022
Uppdaterad 12.08.2022 10:52.
Småhusbygge där det byggs hus.
Bildtext Stigande byggkostnader påverkar intresset att bygga.
Bild: Jesper Alm / Yle

Finländarnas intresse att bygga småhus är fortfarande stort men under årets första halva har flera potentiella byggare valt att backa sina tomtreservationer.

I exempelvis S:t Karins där inflyttningen är stark har ett tiotal tomtreservationer backats under årets första sex månader. Vid stadens bygglovsenhet vill man inte kommentera saken i detalj och anser att det ännu inte handlar om någon större trend.

Men man medger att konsumenterna har blivit mer prismedvetna och att några godkända projekt som fått bygglov också har lagts på is.

I Pargas ser läget likadant ut men inte heller här vill markanvändningsingenjör Peter Lindgren prata om en större trend.

peter lindgren i svart jeansjacka och blå skjorta i ett grönskande landskap.
Bildtext Markanvändningsingenjör Peter Lindgren tror att Pargas stad kan erbjuda intressanta tomter inom en snar framtid.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

– Det händer nu och då att folk reserverar en tomt och efter diskussioner med husleverantörer och banker så vill banken inte ge ett så stort lån som det krävs att bygga idag, säger Lindgren. Men det här är inte något som dykt upp först nu, utan det har nog hänt tidigare också, men kanske det blir ännu värre med tanke på dagens utveckling.

Enligt Lindgren är det förstås kanske inte en dålig sak om exempelvis bankerna har blivit noggrannare eller försiktigare.

– Alla är nog medvetna om att byggkostnaderna har stigit markant på en kort tid, säger Lindgren. Alla som ska genomföra ett projekt tar sig säkerligen en ordentlig funderare.

"Svårt att säga när det är rätt eller fel att bygga"

Nalle Nurmio är byggföretagare i Pargas och medger att det alltid brukar vara något av en semestersvacka vad gäller intresset att bygga. Men i år verkar det har varit en dubbel svacka.

– Men jag tror nog att intresset börjar öka igen under hösten och människor vill få igång sina projekt eller avsluta dem, säger Nurmio. Det är svårt att säga åt vilket håll utvecklingen går för tillfället och när det är rätt eller fel tid att bygga.

Ung byggkille ler framför kameran.
Bildtext Nalle Nurmio anser att det bara är att slå hackan i marken direkt om man ska bygga.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Nurmio är det bara att slå hackan i marken och inleda sitt projekt, för priserna går nog inte ner till de priserna vi hade för några år sedan, menar han.

– Det ser nog inflationen och energipriserna till, och transporterna har exempelvis stigit rejält den senaste tiden, säger Nurmio. Dessutom har många tvingats ta till överraskande prisökningar under året då det tidigare var vanligare att man kanske tvingades höja en eller två gånger per år.

Ljusudda intresserar

I Pargas är det fortsättningsvis Ljusudda som intresserar dem som reserverar tomter. Men staden har planer att erbjuda nya tomter i både Norrby och Nagu i framtiden och det tror Lindgren kan leda till att flera blir intresserade av att reservera en tomt.

Ljusuddaviken i Pargas.
Bildtext Närheten till vattnet är något som intresserar dem som ska reservera en tomt i Pargas.
Bild: Yle/Linus Hoffman

– Många som tar kontakt söker efter strand eller närhet till vatten, samtidigt som man vill ha egen ro och nära till service, säger Lindgren. Jag brukar svara att jag inte kan uppfylla alla kriterier men nog många.

Höga byggkostnader får småhusbyggare att tänka om - flera har valt att lägga projekt på is

5:07