Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Nu är forskare överens: Världen kan nå ett system med 100 procent förnybar energi före 2050

Vindkraftverk på ett fält i solnedgång.
Bildtext Sol- och vindenergi är de stora vinnarna i framtidens energisystem.
Bild: Alamy / All Over Press

Världens energisystem kan bli helt förnybart genom att satsa mestadels på sol- och vindenergi, energilagring, sektorintegrationer och direkt elektrifiering av samhällstjänster. Det konstaterar forskare världen över.

Forskare vid Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet LUT och 14 andra ledande internationella universitet konstaterar i en nyligen publicerad studie att framtiden är fossilfri.

De har sammanfattat hundratals studier som bevisar att ett energisystem med 100 procent förnybar energi kan nås på både global, regional och nationell nivå till år 2050, eller till och med före det.

Forskningsstudier kring förnybar energi har ökat med 27 procent för varje år sedan år 2010 och professor Christian Breyer vid LUT-universitet säger att en framtid med förnybar energi leder till många ekonomiska besparingar, samtidigt som det uppfyller naturens hållbarhetskrav.

En ökande mängd forskning konstaterar att hela vårt energisystem kan baseras på förnybara källor, samtidigt som det långsiktigt blir billigare och uppfyller våra hållbarhetskrav

― Christian Breyer, professor vid LUT-universitet

Sol- och vindenergi är framtidens vinnare

Nyckelfaktorerna i det framtida fossilfria energisystemet är sol- och vindenergi, energilagring, sektorintegrationer och elektrifiering av alla energi- och industrisektioner, kombinerat med metoder för att avlägsna koldioxid från atmosfären.

"Forskningen visar att vi redan nu har teknologin som behövs för att skapa ett globalt energisystem helt baserat på förnybara energikällor. Det är både ekonomiskt och tekniskt möjligt", säger Sven Teske, biträdande professor vid tekniska universitet i Sydney (UTS) i ett pressmeddelande.

Solstrålar reflekteras mot solpanel.
Bildtext Förnybara energikällor blir bara billigare och billigare, vilket också gagnar en omställning till ett helt fossilfritt samhälle.
Bild: Mostphotos/Benjamin Haas

Mer än 20 författare från 15 olika organisationer och nio olika länder har bidragit till den gemensamma forskningen om ett förnybart framtidsscenario.

Många unga människor är deprimerade eftersom de känner att klimatförändringen inte kan stoppas. Vi vill ge dem hopp

― Auke Hoekstra från tekniska universitetet i Eindhoven, Nederländerna

Forskarna räknar upp den kritik som oftast förs kring tanken på ett 100 procent förnybart energisystem, såsom energiavkastning på investeringar (EROI), kostnader och efterfrågan på råvaror, men de argumenterar för att det i dag finns lösningar, och att inga aspekter ska ses som hinder för omställningen.

Men företag, organisationer och regeringar måste arbeta tillsammans för att skapa ett engagemang för den här framtiden bland folket, argumenterar forskarna. Det måste ännu utvecklas modeller som kan anpassas till olika samhällen och kulturella traditioner runtom i världen.