Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Toxikologen Penny Nymark från Borgå forskar om miljögifter vid Karolinska Institutet – vill slopa djurförsök

Penny Nymark står i en trädgård.
Bildtext Under studietiden fick Penny Nymark ibland höra att hon inte kunde jobba inom sin bransch om hon vägrade djurförsök.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Penny Nymark har sedan studietidens början undvikit djurexperiment. Nu forskar hon vid Karolinska Institutet och jobbar för att djurförsöken ska minska.

Borgåbördiga Penny Nymark jobbar som forskare vid Karolinska Institutet i Sverige. Nymark bor tillsammans med sin man och deras två barn på en ö lite utanför Stockholms centrum.

Men om somrarna brukar de komma till Borgå. Yle Östnyland träffar Penny Nymark i trädgården utanför det röda huset i Pirlax på hennes svärföräldrars gård, där familjen har njutit av sin semester. Om ungefär en vecka bär det av tillbaka mot Stockholm och Karolinska Institutet, där toxikologen Nymark forskar i bland annat nanomaterial.

– Mitt jobb handlar om att forska om miljögifter, och främst nanomaterial vilket är väldigt små partiklar som vi ännu inte vet så mycket om. Vi tittar på hur de reagerar i människokroppen och om de kan vara giftiga, berättar Nymark.

Texten Karolinska institutet på en vägg.
Bildtext Sedan 2014 har Penny Nymark jobbat vid Karolinska Institutet som forskare. Hon forskar främst om nanomaterial, vilket allt oftare ingår i exempelvis smink och kemikalier. Arkivbild.
Bild: Mostphotos/Roland Jakobsson

Nanomaterial är mellan 1 och 100 nanometer små och en nanometer motsvarar en miljarddels meter. Tidigare sysslade Nymark mycket med djurfria experiment där de testade nanomaterial på mänskliga celler, men för tillfället håller hon mest på med att återanvända data.

Att gå över från djurförsök till andra testmetoder är något som är viktigt för henne. Då hon studerade vid Helsingfors universitet undvek hon att delta i kurser där djurexperiment ingick. Då hände det ibland att hon fick höra att hon inte skulle ha en karriär som forskare på grund av hennes vägran.

– Det var helt från början en etisk fråga för mig, jag tyckte det var hemskt att jobba med djur. Jag tycker inte att vi behöver använda djur, säger Nymark.

Allt färre djurförsök

– Just nu pågår det ett paradigmskifte inom toxikologin där man har förstått att djur inte motsvarar människan, och att de test vi gör inte räcker till för att förstå hur människokroppen reagerar på samma partiklar som djuren blir utsatta för.

Dessutom är djurtestning mycket tidskrävande och dyrt. Och trots att det fortfarande görs mycket djurförsök, så har de börjat minska alltmer.

– Det har till stor del att göra med att vi har så många produkter som är på väg ut på marknaden som innehåller nanomaterial, och det tar helt enkelt alldeles för länge att testa dem på djur. Det är bättre, snabbare och billigare att testa dem på mänskliga celler, förklarar Nymark.

Nymark tycker att det bästa med hennes jobb är valfriheten, om man är intresserad av något kan man ganska långt välja att forska i det samt vem man vill jobba med.

Rött hus på landsbygden med dörren öppen.
Bildtext Penny Nymark och hennes familj trivs bra i Stockholm, men om somrarna blir huset på svärföräldrarnas gård i Pirlax deras semesterparadis.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Hon hade egentligen inga planer på att flytta till Sverige, vilket hon gjorde år 2014 efter två år i Nederländerna. Det var i Nederländerna som hon träffade en professor från Karolinska Institutet med liknande intressen för nanomaterial och att slopa djurexperiment. Därefter anställde han henne och sedan dess har hon bott i Sverige. Familjen trivs bra i Stockholm men njuter av somrarna i Borgå.

– Det känns jätteskönt, Finland har blivit som ett semesterparadis för oss. Varje gång vi är på besök funderar vi på att flytta tillbaka, men sedan åker vi till Stockholm och vardagen börjar rulla på igen, skrattar Penny Nymark.

Diskussion om artikeln