Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Polisfängelset i Ekenäs hotat – blir en logistisk mardröm för polisen i Västnyland om det flyttar

Uppdaterad 16.08.2022 15:13.
Polis i en polisfängelsecell
Bildtext Kommissarie Markus Ramstedt bävar inför logistikutmaningar om polisfängelset flyttar från Raseborg.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

En ny lagreform om behandling av personer som omhändertas av polisen kan leda till att polisfängelset i Ekenäs måste flytta till Lojo eller Esbo.

Dörrarna till cellerna i polisfängelset i Raseborg skramlar.

I de 14 celler som finns i polishuset i Ekenäs vistas i medeltal 20 personer varje vecka, men nu är framtiden oviss.

Den föreslagna totalreformen av lagen om behandling av personer i polisens förvar kan innebära att polisfängelset i Ekenäs läggs ner.

– Den stora förändringen är att man ska förbjuda ensam bevakning på polisens fängelser och det betyder såklart att kostnaderna ökar. Därför tar vi nu höjd för att polisfängelset i Raseborg flyttar till Lojo eller Esbo, säger kommissarie Markus Ramstedt.

Vår utgångspunkt och förhoppning är att staten beviljar polisen de resurser som lagreformen innebär och att polisfängelset i Raseborg inte tvingas flytta eller stänga

― Markus Ramstedt, kommissarie

Dyr men behövlig reform

Enligt beräkningar som framkommer i regeringens proposition till riksdagen skulle lagreformen som kräver minst två övervakare på polisfängelserna innebära att polisstationerna i landet behöver omkring 100 nya årsverken och det skulle det kosta runt 6,2 miljoner euro årligen.

Samtidigt behövs reformen. Både riksdagens justitieombudsman, men också den Europeiska kommittén mot tortyr och omänsklig eller förnedrande bestraffning har påtalat att en ensam övervakare i polisens fängelser inte räcker till.

Polis tittar in i kamera
Bildtext Kommissarie Markus Ramstedt räknar med att polisfängelset i Ekenäs inte försvinner.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

Det är både en fråga om arbetssäkerhet för polismän och väktare, men även viktigt när man ska förebygga till exempel dödsfall i polisens förvaringslokaler, menar man. Omkring tio personer dör årligen i finska häkten.

Frågan som polisen i Västra Nyland ställer nu är ifall staten kommer att tillföra de tilläggsresurser som den nya lagreformen innebär eller om polisfängelset i Raseborg anses vara överflödigt.

– Pengarna är på kort och inget är ännu fastställt, men vår utgångspunkt och förhoppning är att staten beviljar polisen de resurser som lagreformen innebär och att polisfängelset i Raseborg inte tvingas flytta eller stänga, säger Markus Ramstedt.

En flytt skulle innebära en logistisk mardröm

Den ursprungliga planen var att den nya lagen om behandling av personer i polisens förvar skulle träda i kraft den 1 januari 2023, men beredningsarbetet har dragit ut på tiden och det verkar inte som om lagändringen blir godkänd under den här regeringsperioden.

Dessutom är det fortfarande väldigt oklart var en möjlig lagändring kommer att innebära för polisen i Västra Nyland. Raseborgspolisens kommissarie Markus Ramstedt är ändå övertygad om att polisfängelsets potentiella flytt medför stora utmaningar.

Polis rättar till madrass i cell
Bildtext Polisfängelsets celler består av en liten madrass, en toalett och ett handfat.
Bild: Veronica Westerlund / Yle

– Det är främst transporterna som orsakar bekymmer. Polispatrullerna blir bundna till uppdragen en betydligt längre tid och följden är naturligtvis att andra uppdrag som övervakning eller larmuppdrag uteblir.

Utredningsavdelningen på Raseborgspolisen påverkas också ifall polisfängelset flyttar. Bland annat förhör kan inte genomföras på samma sätt ifall de brottsmisstänkta fysiskt befinner sig på annan ort, konstaterar Markus Ramstedt.

– Dessutom kan de som frihetsberövas på natten och sedan förs till en annan region få betydligt svårare att ta sig tillbaka till sin hemort nästa dag.

Artikeln kompletterades den 16.8.2022 klockan 15:11 med tillägget att den nya lagreformen med största sannolikhet inte kommer att träda i kraft den 1.1.2023 eller behandlas under den pågående regeringsperioden.

Diskussion om artikeln