Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Raymond Briggs är död – mannen bakom julklassikern "Snögubben"

Från 2022
Pojken  och snögubben står vid en julgran i en scen från den tecknade filmen Snögubben.
Bildtext Snögubben gjordes år 1982 till animerad film, som visas i tv varje jul också i Finland.
Bild: Tvc/Channel 4/Kobal/Shutterstock/All Over Press

Den brittiske författaren och illustratören Raymond Briggs har avlidit. Hans berättelse "Snögubben" har i filmversion blivit ett stående inslag i julens tv-tablå, men han kunde också skilda kärnvapenkrigets fasor på ett mästerligt vis.

Briggs familj meddelade om den 88-årige konstnärens bortgång på onsdag.

Raymond Briggs var född i London 1934 och debuterade som barnboksillustratör 1958. Ur hans rika produktion är nog The Snowman ("Snögubben") mest känd. Denna helt ordlösa bilderbok om en liten pojke, vars snögubbe på ett magiskt vis blir levande, utkom 1978 och har sålt i över 5,5 miljoner exemplar.

År 1982 gjordes historien till animerad tv-film av Bafta TV. Filmen, som i trohet mot boken saknar tal utöver temasången Walking in the Air (skriven av Howard Blake och framförd av Peter Auty), visades första gången i brittisk tv på annandag jul 1982. Sedan dess har filmen varit en del av det brittiska tv-utbudet varje julhelg.

I Finland visades Snögubben första gången i TV1 julen 1983. Sedan 1992 har den visats årligen, ofta genast före utlysningen av julfreden i Åbo.

Skapade debatt i underhuset

Raymond Briggs var sedan 1970-talet en av Storbritanniens mest uppburna illustratörer. Han fick genom sina märkliga hybrider av bilderböcker och seriealbum en stor och tacksam publik i olika åldrar, i hemlandet och på andra håll.

Raymond Briggs.
Bildtext Raymond Briggs.
Bild: Jenny Goodall/ANL/Shutterstock/All Over Press

I Father Christmas ("Jultomten") från 1973 följer Briggs med den vitskäggige presentleverantörens vedermödor. Vi lär känna en tomte som uppenbart gillar sitt jobb, trots att han ständigt utbrister "blooming" ("jäkla") om allt från sina renar till trånga skorstenar. I Fungus the Bogeyman ("Illvätten Svampe") från 1977 träffar vi en trolliknande varelse som har svårt att göra folk rädda.

Och 1982 utkom When the Wind Blows ("Tryggare kan ingen vara"), om hur det urengelska pensionärsparet Jim och Hilda Bloggs får uppleva ett kärnvapenkrig. Det finns en drabbande kraft i skildringen av de naiva huvudpersonerna, med nostalgiska minnen från andra världskriget och stor tilltro till myndigheterna, som förblir vid gott mod medan de långsamt insjuknar av strålningen. Albumet blev ämne för en debatt i brittiska underhuset.

Av Briggs senare verk kan nämnas Ethel and Ernest (ej översatt) från 1998, som handlar om hans egna föräldrar.

"Raymonds böcker är mästerverk i bild, som behandlar några av grundfrågorna i att vara människa. Med sin utsökta knapphet i både ord och illustrationer vänder de sig till både vuxna och barn", säger Francesca Dow, chef för barnboksavdelningen vid förlaget Penguin Random House.