Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sun & Sea blandar performativ opera med klimatförändring och aldrig tidigare har ångesten varit så vacker

Från 2022
Öronen hör operasång, men ögonen ser någonting helt annat på den performativa operan Sun & Sea.

Kabelfabriken i Helsingfors fylls av operasång och sand när den internationellt hyllade performativa operan Sun & Sea besöker Finland under tre veckors tid.

Med hjälp av 50 000 kilo sand från Kajanaland har en strandliknande miljö återskapats i Kabelfabriken i Helsingfors. Trots att den artificiella solen alltid skiner är det inte enbart en plats för sol, bad och stoj. Det här är också en plats för opera, men inte en opera enligt traditionell mening.

Sun & Sea är en nytänkande performativ opera som innehåller mera än arior och koloraturer, men som också har en djup underton.

Sjungande strandlejon

Tanken var inte heller att skapa en klassisk opera. Det här berättar Vaiva Grainytė som har skrivit librettot till Sun & Sea.

– När vi säger att det är en opera så menar vi det lite ironiskt, för det är ju inte en opera i traditionell bemärkelse. Att göra en opera om klimatförändring kunde också avskräcka många, men det här har vi bara sett som en utmaning. Opera är ju egentligen en väldigt bred genre som förenar text, musik och det visuella. Det här drog vi nytta av, men vi ville också skapa nya karaktärer och nya röster för att undvika de klassiska associationerna till vad opera är.

– Vad du hör är opera, men det du ser är någonting helt annat, fyller Lina Lapelytė i.

Strandliv som en del av operaperformansen Sun & Sea på Kabelfabriken i Helsingfors.
Bildtext Så här kan opera också se ut!
Bild: Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Det är barn som leker i sanden, en hund som kommer gående och några som spelar badminton på den konstgjorda stranden i Kabelfabriken. Allt det här medan operasångarna ligger i sina solstolar eller på sina badhanddukar sjungandes om klimatförändring och livets tomhet.

En opera om klimatförändring

Den röda tråden genom Sun & Sea är klimatförändringen, och hela librettot handlar direkt eller indirekt om dess följder. Vissa stycken är mera lättsamma och ironiska, flera är till och med roliga, medan andra har en snudd av allvar i sig.

Om man får känslan av att slutet kommer för vår planet så kommer den varsamt

Vaiva Grainytė

Att göra en opera om klimatförändring kunde lätt bli både dystert och dramatiskt, någonting som Grainytė med ett skratt också medger kunde vara den sämsta tänkbara kombinationen.

– Men det är inte menat att vara disciplinerande eller allt för melankoliskt trots att vi behandlar klimatförändringen. Jag skulle säga att om man får känslan av att slutet kommer för vår planet så kommer den varsamt, säger hon.

Det är med andra ord ljuva toner med ett dystert budskap, som gör allt annat än att vagga en in i känslan av att allt kommer att bli bra.

Litauisk konstnärstrio

Utöver Grainytė och Lapelytė har Rugilė Barzdžiukaitė också varit med och skapat Sun & Sea. Det här är inte första gången som de tre skapar konst tillsammans, och inte heller första gången som de skapat en opera.

– För tolv år sedan gjorde vi operan Have a Good Day med tio kassabiträden som sjöng och spelade piano. Den togs emot väldigt bra och vi insåg att det här var en genre var vi kunde mötas i våra olika konstnärliga uttryckssätt, så det kändes självklart att fortsätta på samma bana, berättar hon.

De tre litauska konstnärerna bakom Sun & Sea.
Bildtext Lina Lapelytė, Rugilė Barzdžiukaitė och Vaiva Grainytė är de tre konstnärerna bakom Sun & Sea. Den visades första gången för sex år sedan i deras hemland Litauen på litauiska, men den översattes till engelska inför biennalen i Venedig 2019.
Bild: Andrej Vasilenko

Sun & Sea är den litauiska konstnärstrions andra samarbete, och även den här gången har mottagandet varit entusiastiskt. Sedan operaverket första gången visades på engelska i samband med Venedigbiennalen 2019 har den turnerat runt i Europa och i Amerika, och ännu planerar de inte att sluta med det.

En verklighet som är för bra för att vara sann?

Performansens estetik är trots sin dystra röda tråd väldigt lekfull och uppsluppen, åtminstone vid en första anblick.

– På ytan ser det lättsamt ut. Det är vackra röster i en färgglad miljö och det är ljust och trevligt, men om du lyssnar noggrant inser du i något skede att det kanske inte är så trevligt, trots allt, säger Barzdžiukaitė.

Lapelytė tror att besökare kan vänta sig blandade känslor efter Sun & Sea.

– Det är nästan för ljust och fint för att kunna vara verkligt. Någonting som påminner om den känsla som man ibland kan få i verkliga livet när någonting är så bra att det känns som att det är för bra för att kunna fortsätta.

En allt för bekant känsla av lyckans förgänglighet, och en insikt som man man är väl medveten om även utan att ha tagit del av strandklädda operasångare som med tom blick låter sina ångestfyllda stämmor vibrera i rummet. Men det bör tilläggas att klimatångesten aldrig har känts så behaglig som efter Sun & Sea.

Sun & Sea visas i Kabelfabriken från onsdag till fredag i tre veckors tid och är en del av ARS 22.