Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vem blir Storbritanniens nästa premiärminister: Förhandsfavoriten och "handgranaten" Truss eller den mer slipade och karismatiske Sunak?

Liz Truss till vänster, Rishi Sunak till höger.
Bildtext Vem som flyttar in på 10 Downing Street till näst avgörs i en postomröstning bland samtliga drygt 160 000 Torymedlemmar.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Kampen hårdnar mellan Liz Truss och Rishi Sunak om vem som ska ta över ledningen av det konservativa regeringspartiet Tories och därmed bli Storbritanniens nästa premiärminister.

Smutskastningen och valkampanjerna går heta och kommer att fortsätta fram till början av september, då Boris Johnsons efterträdare tillkännages.

Samtidigt kritiserar brittiska oppositionspolitiker jakten på en ny Toryledare för att överskugga den stora kris som hotar Storbritannien; det vill säga en lång recession på grund av galopperande energipriser.

Energipriserna väntas stiga med 70 procent i Storbritannien i oktober.

Valprocessen

  • Liz Truss och Richi Sunak är de två återstående kandidaterna i det konservativa Torypartiets partiledarval.

  • De har röstats fram genom en serie omröstningar inom partiet.

  • I de här omröstningarna röstade bara partiets parlamentsledamöter.

  • Nu återstår endast en omröstning, där partiets samtliga drygt 160 000 medlemmar får poströsta.

  • Medlemmarna kan rösta när som helst fram till den 2 september och resultatet tillkännages den 5 september.

Valkampanjerna i full gång

Valkampanjerna är i full gång och tv-debatterna mellan Truss och Sunak avlöser varandra i snabb takt.

En stor fråga i debatterna har varit frågan om skattesänkningar.

Truss lovar att hon direkt kommer att sänka skatterna om hon vinner valet medan Sunak har varit mera återhållsam och sagt att han vill vänta ut recessionen innan han inför några sänkningar.

I den senaste tv-debatten i Darlington anklagade Truss Sunak för att vilja dela ut "allmosor" till de som kommer att lida mest av kommande höga energipriser, i stället för att sänka skatterna.

- Jag stöder inte att man tar pengar från folk för att sedan ge tillbaka dem i form av allmosor, sa Truss.

Sunak försvarade sin linje med att allmosor är bättre än att införa massiva skattesänkningar för välbärgade invånare.

- Om vi inte gör det här så kommer inte bara miljontals människor att lida, vi (Torypartiet) kommer också att bli helt utslagna i nästa val, sa Sunak.

Massor av folk som samlats för att fira drottning Elizabeths födelsedag och 70 år på tronen.
Bildtext Enligt en opinionsmätning av Opinium vill majoriteten av britterna inte se några skattesänkningar just nu, skriver Independent. Bild: Storbritannien firar drottning Elizabeths födelsedag och 70 år på tronen den 2 juni.
Bild: Tolga Akmen / EPA

Kritiken kring energikrisen

Storbritannien står inför en lång recession med höga energipriser som riskerar att förorsaka ekonomiska problem för miljontals britter.

Enligt den brittiska centralbanken Bank of England står landet inför sin största nedgång i levnadsstandard sedan man började mäta den på 1960-talet.

Oppositionspolitiker och representanter för industrin har uttryckt oro över att Torypartiets partiledarval sker just nu, då all fokus borde ligga på förberedelser inför den kommande krisen.

Gordon Brown, som var arbetarpartiet Labours ledare och Storbritanniens premiärminister 2007 - 2010, varnar för att landet står inför en "tidsbomb" om man inte gör upp en plan för den kommande vintern med detsamma.

Den brittiska industrins branschorganisation CBI och Brown har föreslagit att Truss och Sunak tillsammans med Boris Johnson ska göra upp en gemensam plan för hur landet ska hantera krisen.

Truss och Sunak har båda avvisat förslaget.

Vem vinner och vem försvinner?

Enligt opinionsmätningar tros Liz Truss för tillfället ha en betydligt större chans än Sunak att vinna partiledarvalet och bli landets nästa premiärminister.

Enligt opinionsinstitutet Yougovs senaste mätning (29.7 - 2.8) skulle Truss för närvarande få 69 procent av det konservativa partiets röster medan Sunak skulle landa på 31 procent. Drygt tusen partimedlemmar deltog i undersökningen.

I Yougovs mätning framgår också att en större andel av de partimedlemmar som föredrar Liz Truss framför Rishi Sunak hellre skulle se att Boris Johnson fortsätter som premiärminister än att Truss tar över posten.

Rishi Sunak, Leeds 28 juli 2022 - Spela upp på Arenan

Rishi Sunak

Den 42-årige Rishi Sunak har av många setts som Boris Johnsons naturliga efterträdare och en mera slipad och karismatisk kandidat än Truss.

Han fick synlighet då han valdes till finansminister 2020 i Johnsons regering, ett jobb som innebar att han bland annat ansvarade för utdelningen av miljarder pund för att stödja företag och arbetare under coronapandemin.

Sunak bötfälldes, precis som Johnson, för att ha deltagit i en av regeringens fester trots strikta coronarestriktioner, och det har påverkat hans popularitet en aning.

Liz Truss, Leeds 28 juli 2022 - Spela upp på Arenan

Liz Truss

Den 46-åriga Liz Truss tog över den högt profilerade utrikesministerposten i september 2021 efter att ha varit landets handelsminister.

Hon är också Storbritanniens chefsförhandlare med EU om frågor som gäller brexit. Till skillnad från Sunak, var Truss emot att lämna EU då folkomröstningen ordnades 2016. Numera har hon bytt sida och är för brexit.

Truss har fått öknamnet "handgranaten" eftersom hon tenderar att uttrycka sig och agera ogenomtänkt emellanåt. Samtidigt har hon också fått beröm inom partiet för sin frispråkighet.

Källor: The Guardian, BBC, Reuters, Independent, Daily Express

Läs också:

En gatuskylt på ett hörn där det står Downing Street SW1, City of Westminster.

Hasta la vista, baby – Boris Johnson planerar återkomst?

Uppdraget genomfört – för stunden, sa premiärministern idag.