Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vid ÅUCS arbetar ett tiotal ovaccinerade sjukskötare med patientarbete

Åbo universitetscentralsjukhus
Bildtext För att arbeta inom ÅUCS ovaccinerad måste man även ha ledande överläkare Mikko Pietiläs medgivande.
Bild: Arash Matin / Yle

Vid Åbo universitets centralsjukhus arbetar ett tiotal sjukskötare som inte vaccinerats mot covid-19 med patientarbete. De ovaccinerade kan jobba med patientarbete i enlighet med smittskyddslagens temporära paragraf 48a.

Enligt paragrafen får de sjukskötare som arbetar inom social- och hälsovården som inte kan uppvisa intyg om skydd mot covid-19 i princip endast av särskilda skäl arbeta med uppgifter där man har patientkontakt med patienter som kan bli allvarligt sjuka i covid-19. Här kommer du till paragrafen (du flyttas till en extern webbtjänst).

För att påvisa skydd mot covid-19 ska man antingen vara vaccinerad mot sjukdomen eller kunna uppvisa laboratorieverifierat intyg om att man högst sex månader tidigare insjuknat i covid-19.

För att arbeta inom ÅUCS ovaccinerad måste man även ha ledande överläkare Mikko Pietiläs medgivande.

– De sjukskötare vid ÅUCS som är ovaccinerade arbetar med sådana arbetsuppgifter som vi inte kan omplacera personal inom, på grund av personernas specialkunnande. Det kan innebära uppgifter som medicinsk avbildning eller specialrådgivning i samband med operationer, säger Sirkku Jyrkkiö, tf sjukhusdirektör vid ÅUCS.

Ovaccinerade sköter inte patienter med nedsatt immunförsvar

De sjukskötare som är ovaccinerade sköter ändå inte om patienter med immunbrist eller patienter vars immunförsvar är nedsatt på grund av någon sjukdom.

Vid ÅUCS använder sjukskötarna munskydd, precis som på alla andra sjukhus.

Enligt Jyrkkiö finns det inte längre användning för den temporära paragrafen på grund av det förändrade coronaläget. Den temporära paragrafen är i kraft fram till årets slut.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel TYKSissä kymmenkunta koronaa vastaan rokottamatonta hoitajaa tekee potilastöitä, joihin ei ole muita osaajia skriven av Tarja Hiltunen. Översättningen är gjord av Isabel Nordberg.