Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Swanbåt har spökseglat i sex månader

Från 2015
Uppdaterad 16.11.2015 18:42.
Swan 44 Kolibri.
Bild: Wikimedia commons.

En Nautor Swan båt övergavs i samband med en storm utanför Azorerna i maj i år. Sedan dess har den åkt runt på världshaven utan besättning. Och den verkar inte vara på väg att sjunka.

Båten, en Swan 44, siktades sydost om Bermuda förra veckan, enligt webbplatsen Svenska långfärdsseglare. Båten är i norsk ägo och är döpt till Kolibri. Nu har den alltså guppat omkring utan besättning i ett halvt år.

– Den är tydligen rätt hållbar. Frågan är om det var rätt beslut att överge den, säger customer care director Robert Holm på Nautor i Jakobstad.

Han har sett bilder på båten som är tillverkad någon gång på 1970-talet. Enligt Holm hade den renoverats och var i gott skick.

Flyter i evigheter

Holm påpekar att han inte känner till omständigheterna i samband med stormen, men enligt de bilder han har sett verkar båten inte ha alltför stora skador.

– Masten har gått av, men annars såg den hyfsat bra ut. Båten har troligen slagit runt 360 grader. Men finns inga hål så rätar den upp sig och fortsätter flyta.

Men Nautor har tydligen gjort en bra båt?

– Många Swan 44:or har seglat flera varv kring jorden, också Kolibri har åtminstone seglat ett varv. Eftersom den fortfarande flyter var den tydligen i bättre skick än de trodde då de övergav den.

Det här är inte första gången som något liknande sker med en Nautor-båt, enligt Holm.

– Det har hänt ett par-tre gånger tidigare. Båtarna har övergetts men sedan har de flutit omkring i evigheters evighet innan de sjunkit.

Finns i Nautors register

Nautor för register över alla båtar som varvet tillverkat och Kolibri har inte antecknats som förstörd.

– Den är inte avskriven som "total loss". När ett fartyg brinner eller sjunker brukar den kallas för "total loss" i vårt register, säger Holm.

Nautor har inte haft kontakt med ägaren. Därför vet Holm inte heller om det finns planer på att fånga upp båten. I så fall kunde varvet i Jakobstad till exempel stå till tjänst med nya delar om båten rustas upp.

Kapten Guttormsen i nöd

Enligt webbplatsen Svenska långfärdsseglare var det besättningen på ett tankfartyg som siktade Kolibri 635 sjömil syd-sydost om Bermuda.

Enligt sajten hade båten slagit runt två gånger, fått skador på riggen och tappat livflotten. Då beslöt kapten Guttorm Guttormsen att överge Swan 44:an tillsammans med övriga besättningen.