Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidigare Twitter-anställd avslöjades vara spion – läckte information om saudiarabiska regimkritiker

Twitterin toimisto San Franciscossa.
Bildtext Kronprins Mohammed bin Salmans medarbetare kallade sig själva "entreprenörer" och lurade till sig en rundtur på Twitterkontoret i San Fransisco efter det här tog spionaget fart.
Bild: Justin Sullivan / Getty Images

En före detta Twitter-anställd har dömts skyldig för att ha spionerat på saudiarabiska oliktänkare och läckt Twitteranvändares personuppgifter till kronprinsen Mohammed bin Salmans medhjälpare.

Vid sidan om sina arbetsuppgifter på Twitter har Ahmad Abouammo tagit fram personuppgifter bakom anonyma regimkritiska Twitterkonton på beställning av Saudiarabien.

Enligt åtalet avgick Abouammo 2015, ett år efter att saudiarabiska regimen började skissa upp sin plan om spionage och kontaktade Abouammo.

Bakom ett av kontona vars personuppgifter blivit läckta ska ha varit en politisk agitator som fick miljontals följare på Twitter under den arabiska vårens uppror, skriver Reuters. Användaren som skrev under pseudonym anklagade den saudiska kungafamiljen för korruption och andra missgärningar.

Fick en present av kronprinsen

I gengäld ska Abouammo ha fått en dyr klocka och över 300 000 dollar till sin pappas bankkonto i Libanon.

Abouammo som har dubbelt medborgarskap i USA och Libanon, ansågs av en domstol i Kalifornien på tisdagen ha agerat som spion för den saudiska regimen. Abouammo dömdes förutom spionage också för bland annat penningtvätt och förfalskning av uppgifter.

Abouammo väntar nu på sitt straff och enligt Los Angeles Times kan straffet landa på 10 till 20 års fängelse.

Kronprinsens medarbetare besökte i smyg kontoret

Enligt åtalet ska den saudiska regimen först ha tagit kontakt med Abouammo år 2014 och bett om en rundtur för saudiska "entreprenörer" på Twitters kontor , men i verkligheten bestod gruppen av kronprinsens medarbetare, rapporterar The Guardian.

Efter besöket ska kronprinsens nära rådgivare ha frågat efter Abouammos kontaktuppgifter för att få kronprinsens Twitterkonto verifierat.

Före Abouammo avgick 2015 presenterade han sin kollega Ali Alzabarah för kontakterna i Saudiarabien, skriver The Guardian. Också Alzabarah är misstänkt för spionage men flydde enligt tidningen till Saudiarabien 2015.

Källa: The Guardian, Reuters, AP, Los Angeles Times