Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fotbollsfan försökte fota eller filma Real Madrid-spelare med drönare via hotellfönster – misstänks för flera brott

Från 2022
Bild på hotellet Hilton Strand i Helsingfors.
Bildtext Champions League-vinnarna Real Madrid är i Helsingfors för att spela Super Cup-final mot Eintracht Frankfurt. Personen som försökte fota eller filma spelarna befann sig utanför hotellet Hilton Strand i Hagnäs.
Bild: Ilari Näckel / Alamy/All Over Press

Polisen misstänker att en person försökt fotografera eller filma Real Madrid-spelare med drönare via hotellfönster i Helsingfors.

– Vi tror att ett fan försökt ta en bild av en spelare via fönstret men inte lyckats på grund av ljusreflektionen. Jag vet inte om spelarna märkte försöket, säger kriminalkommissarie Juha-Matti Suominen till Svenska Yle.

Enligt Suominen befann sig personen utanför hotellet Hilton Strand i Hagnäs. En säkerhetsvakt anmälde händelsen till polisen.

Det spanska fotbollslaget Real Madrid befinner sig i Helsingfors för att spela Super Cup-final mot Eintracht Frankfurt på Olympiastadion.

Behövs registrering och prov för att få flyga

Personen misstänks nu för försök till olovlig observation, förande av fortskaffningsmedel utan behörighet och luftfartsförseelse.

Brottsrubriceringen förande av fortskaffningsmedel utan behörighet hänger samman med drönarens vikt. För att flyga drönare som väger mer än 500 gram bör man registrera sig och genomföra ett prov.

Polisen påminner om reglerna för drönarflygning i ett pressmeddelande och att polisen ingriper mot olovlig flygning. Det är förbjudet att flyga på vissa områden. Områdena hittas på transport- och kommunikationsverket Traficoms webbplats "Droneinfo".

Under onsdagskvällens Super Cup-final är det förbjudet att flyga drönare ovanför och 500 meter från Olympiastadion, påpekar polisen.

I matchen möts vinnaren av Champions League och Europa League. Matchen startar klockan 22 på onsdagskvällen.