Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

På två hjul på vinglande vackra vägar i Östnyland – vi följer de blå Eurovelo-skyltarna

En man cyklar på landsvägen.
Bildtext Yle Östnylands reporter Mikael Kokkola ute på testtur längs Eurovelo 10:an.
Bild: Johan Nyback / Yle

Över åar och fält, på grusväg och asfalt i vackraste sommaren; Yle Östnyland följde de små blåa vägskyltarna, som guidar cyklister längs med rutten Eurovelo 10. Vi började i Abborfors och cyklade till Borgå.

Sol, men inte för varmt. Motvind, men inte för blåsigt. En lång sträcka, men inte för lång. Vid gränsen till Östnyland i Abborrfors viker cykelrutten av från landsväg 170 och fortsätter på en grusväg söderut mot Marby. Där börjar färden.

Barn och mormor metar.
Bildtext Nestor Lindroos, Arja Lindroos och Isla Nieminen har ett eget fiskeställe vid Tessjö å.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Och det är vackert. Som att vistas i en gammal Suomi-film. Här har tiden stannat. Öppna landskap varvas med små glimtar av hav eller Tessjö å.

– Det är jättefint här med alla åkrar och med ån, som ung cyklade vi ner till havet eller upp till Strömfors, säger Marlene Lindroos. Du borde ta dig ett dopp här i ån.

De är alla metare, barnen och mormor, mest får de abborrar och mörtar. Ibland också en gädda, säger Nestor.

– Då och då syns en cyklist här, men jag bor inte riktigt vid vägen, säger mormor Isla Nieminen.

Glada landsvägscyklister.
Bildtext Mikael Grönlund, Jouni Ylärakkola och Jyrki Hämäläinen är halvvägs på sin tur till Kotka, 50 kilometer återstår.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Efter goda 14 kilometer är rutten tillbaka på den stora landsvägen och grus blir asfalt. Riktigt ny och fin asfalt att cykla på.

Trion Mikael Grönlund, Jouni Ylärakkola och Jyrki Hämäläinen ser sig själva som bevis för att allt fler har börjat cykla allt längre på landsvägarna. De är på väg från Borgå till Kotka, en sträcka på 100 kilometer.

– Varje sommar är vi ute på ett par längre turer, nu blir det övernattning i en stuga i Kotka och så hemåt i morgon, säger Mikael Grönlund.

I år kom skyltarna upp och jag tycker man har sett nya ansikten på vägarna

― Jonas Blom

Den nylagda asfalten på cykelvägen är de glada över men rutten bjuder också på inte så cykelvänliga sträckor.

– Mellan Forsby och Lovisa är väggrenen nästan obefintlig. En långtradare svepte väldigt nära förbi oss.

Vi önskar varandra god, trygg färd och fortsätter åt olika håll.

En semla med kokt ägg sitter bra vid Lovisa torg. Färddatorn visar på 20 kilometer och solen skiner.

Vägskylt.
Bildtext Avstånd vid Pernå kyrkoby.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

De blå skyltarna dök upp på våren längs med vägarna och berättar om avstånd och riktning. På sina håll är det rätt glest mellan dem, men de flesta som är ute på längre turer har säkert tillgång till kartor i sin mobil eller färddator.

Eurovelo 10 hör till det nätverk av cykelrutter som täcker stora delar av Europa. När 10:an är färdigt utmärkt blir det ett helt varv runt Östersjön - 9 000 kilometer.

I Finland startar rutten från Vaalimaa och går än så länge fram till Vasa längs med kusten. Genom Östnyland får man trampa 110 kilometer.

Också ruten South by Cycle från Kouvola till Hangö går på vägar i Östnyland.

Jonas Blom med sin cykel.
Bildtext Jonas Blom kan de östnyländska landsvägarna innan och utan.
Bild: Alma Sjöström

Jonas Blom kommer farande med god fart. Vi har träff på Lovisavägen mellan Gammelby och Illby. En rätt tråkig del av etappen. Han cyklar nästan dagligen på vägarna öster och söder om Borgå.

– Vägarna här är för det mesta trevliga att cykla på, det gör jag tre-fyra gånger i veckan. Trafiken är ganska måttlig och bilisterna visar hänsyn för cyklister tycker jag. Det är riktigt roligt att cykla på den här vägen, säger han.

För honom har cykling blivit en vana. Han är aktiv inom triathlon och löper regelbundet varje dag.

– Att cykla till och från jobbet är ett bra sätt att få in vardagsmotionen.

Nya ansikten på vägarna

Han har märkt av att det dyker upp nya cyklister på vägarna i Östnyland.

– I år kom skyltarna upp och jag tycker man har sett nya ansikten på vägarna. Inte bara tävlingscyklister utan nu har motionärerna blivit fler, säger han.

Service i olika former för cykelturister och motionärer kunde det finnas mera av i Östnyland.

– Inte finns det många ställen att stanna på, vill man ta en kopp kaffe så är alternativen få. Det rör sig ju mycket cyklister, företagarna kunde kanske skylta lite bättre längs med vägarna, säger Jonas Blom.

Lars Österman med hunden Busen.
Bildtext Lars Österman med hunden Busen tar hand om resenärer i Pernå.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

En nästan överbelastad tandemcykel är ute på långfärd med tält och grunkor. Paret håller ett bra tempo från Lovisa mot Pernå kyrkoby.

Där har företagaren Lars Österman satsat på skyltning. Det går inte att missa hans kanotuthyrning och lilla sommarcafé, ett stenkast från den vackra gråstenskyrkan.

– Nu cyklar här folk förbi, en del har en sådan fart att man inte ens hinner se dem. De som har sämre kondition tar ibland en paus här till all lycka för oss, säger han.

Att de nya rutterna har skapats ger utslag också i Pernå tycker han.

– Här cyklar nog grupper som följer olika rutter, inte bara Eurovelon utan också South by Cycle, som kanske är lite mera krävande.

Som företagare nämner Lars Österman några punkter som kunde förbättras för cykelturismen i Östnyland.

– Vägarna kunde förstås vara i bättre skick. Till all lycka finns det nu ny yta på cykelvägarna närmare Lovisa. Sen skulle det vara fint om det fanns något som skulle få folk att stanna, en utsiktsplats till exempel. Kyrkan här är bara ett fem minuters stopp, säger han.

Cykel vid sandstrand.
Bildtext Antti Laakkonen tar gärna cykeln till Tjärträsket i Borgå.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Under färden på 72 kilometer en vardag i början av augusti finns det en del, men inte allt för många cyklister på vägarna. Några var rustade för riktigt långa turer andra för lite kortare.

En äldre man med många cykelväskor fastspända på sitt fordon hade problem med att hitta till Lovisa camping, då hans smarttelefon inte ville orientera.

Titeln den finaste cykeln tillfaller Borgåbon Antti Laakkonen som dök upp vid Tjärträsket för att simma och läsa. Hans rätt unika cykel är en Pedersen, handgjord i Christiania i Köpenhamn. Han poserar gärna med den.

Efter en solig givande dag på Eurovelo 10:an passar det bra att hoppa i sjön en stund. Cykelbyxorna går bra att ha som simpare.

Cykel vid bro.
Bildtext Olika vattendrag är alltid fina att korsa, som här vid Tessjö. Också Abborfors och Postbacken i Illby bjuder på fina vyer..
Bild: Mikael Kokkola / Yle
Blomma som fastnat på ett cykelhjul.
Bildtext Den gula blomman hängde med en god bit längs Eurovelo 10:an.
Bild: Mikael Kokkola / Yle