Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nasa-forskare: Antarktis shelfis krymper dubbelt så snabbt som man trodde

Från 2022
Glaciär på Sydshetlandsöarna på Antarktis den 11 mars 2020.
Bildtext Glaciär på Sydshetlandsöarna på Antarktis den 11 mars 2020.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Antarktis glaciärer och shelfisen som håller dem stabila har minskat över dubbelt så mycket som forskarna tidigare trott. Havsytan stiger också snabbare än tidigare uppskattat.

Glaciärerna kring Antarktis kontinentala kuster har brutits sönder mycket snabbare än tidigare uppskattningar har gjort gällande.

Samtidigt håller den så kallade shelfisen, alltså de delar av glaciärerna som ligger på havsytan utanför kusten och håller glaciärerna stabila, på att förtunnas i snabbare takt än uppskattat.

Det här kommer fram i en alarmerande ny rapport från forskare vid den amerikanska rymdstyrelsen Nasas forskningscenter Jet Propulsion Laboratory som har publicerats i vetenskapstidskriften Nature.

– Antarktis håller på att falla sönder vid sina kanter, sa rapportens huvudskribent Chad Greene till Reuters.

Dubbelt så snabbt som trott

Den nya studien har gjorts med sattelitbilder som har tagits i olika våglängder längs med 50 000 kilometer av den antarktiska kusten.

Forskarna kunde då påvisa att shelfisen har minskat dubbelt så mycket de senaste 25 åren än tidigare trott.

Studien visar att isminskningen är värst i västra Antarktis där varmare havsströmmar påverkar ismängderna mest.

Men samtidigt framkommer att östra Antarktis, där shelfisen tidigare ansågs säkrare, har drabbats mycket mer än tidigare trott.

– Också där ser vi större förluster än vad vi ser ny is bildas, säger Greene.

Bara genom så kallad kalvning, alltså då isberg bryts loss från shelfisen, har över 37 000 kvadratkilometer försvunnit från isen runt den antarktiska kontinenten.

Området är lite mindre Schweiz till storleken, sa Greene, och mängden is motsvarar den mängd som samtidigt har försvunnit genom uttunnande av shelfisen på grund av allt varmare havsvatten.

Det betyder att över 12 biljoner ton is har har försvunnit från haven kring Antarktis sedan 1997, då den tidigare uppskattningen låg på kring sex biljoner.

Allt snabbare takt

– Och då shelfisen minskar och blir svagare tenderar kontinentens massiva glaciärer att röra sig snabbare mot havet och försnabba den takt havsytan stiger i, sa Greene.

Det innebär att också havsytan hotar att stiga snabbare än tidigare uppskattat då massiva mängder is vid kustglaciärerna rör sig mot havet.

Konsekvenserna kan bli enorma, tror forskarna. Antarktis hyser över 88 procent av den glaciäris som kan påverka havsytan.

Isläget på Antarktis har tidigare hållits stabil då havsisen under årets kalla månader har förnyats och ersatt is som smultit eller kalvats under varmare månader.

De senaste årtiondena har ändå isen försvunnit i sådan takt att ny is inte hinner ersätta gammal.

– Den goda nyheten är att om vi kan få ner utsläppen och hålla oss till den uppvärmning på 2 grader som har utstakats i Paris-avtalet kommer också havsytan att stiga bara i moderata mängder, säger Greene.

Den takt isen nu försvinner i är ändå så pass mycket snabbare än ny is kan bildas att läget inte ens då kommer att återgå till vad det var år 1997 till slutet av det här århundradet, skriver forskarna i rapporten.

Enligt klimatforskare är det också allt mindre sannolikt att målet på 2 graders uppvärmning kommer att nås.

Källor: Reuters, Nature