Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Halonen och flera statsministrar flög med ryskägda privatplan – flygplanens ägare var dolda i skatteparadis

Från 2022
Kuvakollaasi, jossa Matti Vanhanen, Tarja Halonen, Mari Kiviniemi ja Jyrki Katainen. Taustalla lentokone ja otteita asiakirjoista.
Bildtext Matti Vanhanen, Tarja Halonen, Mari Kiviniemi och Jyrki Katainen är de personer i tidigare statsledningar som omedvetet har använt ryskägda plan för tjänsteresor.
Bild: Valokuvat: Henrietta Hassinen, Sasha Silvala ja Kalevi Rytkölä / Yle

Personer i Finlands tidigare statsledning har utan att veta om det använt ryskägda privatplan för tjänsteresor. Ägarna har nämligen varit dolda genom arrangemang i skatteparadis, avslöjar Yles granskande program MOT.

Enligt MOT:s granskning är de finländska toppolitiker som har använt ryskägda plan president Tarja Halonen och tidigare statsministrarna Matti Vanhanen, Mari Kiviniemi och Jyrki Katainen. De har gjort sammanlagt åtminstone tolv resor med ryskägda plan under åren 2007–2011.

I regel använder Finlands statsledning reguljärflyg, men i undantagsfall hyr man privatplan av företaget Jetflite Oy.

Jetflite använder i huvudsak egna flyplan, men hyr också in en del plan. Det är sådana inhyrda plan som i det fördolda har ägts av ryska affärsmän.

Varken republikens presidents kansli eller statsrådets kansli har varit medvetna om de ryska ägarna, eftersom de inte har angivits i luftfartygsregistret. De har gömt sig bakom anonyma skatteparadisföretag.

Ryska banker bland ägarna

Yles MOT-redaktion har tagit reda på planägarna med hjälp av dokument från Panama- och Pandoraläckorna samt Cyperns handelsregister.

Det ena av två olika plan i fråga har ägts av den ryska banken Nomos, numera en del av statsägda Otkritie FC Bank, som numera finns på EU:s och USA:s sanktionslista.

Det andra planet har ägts av företaget Sopor Trading Ltd, registrerat i Brittiska Jungfruöarna. En av företagets direktörer och delägare har varit Alexander V. Savelyev, styrelseordförande och delägare i banken Saint-Petersburg. Rysslands president Vladimir Putin äger aktier i banken.

Knapphändiga svar

Varken presidentens kansli eller statsrådets kansli svarar direkt på MOT-redaktionens frågor om saken.

Presidentens kansli ger ett uttalande där man bland annat säger att man med anledning av MOT:s frågor har försäkrat sig om att de flygplan man anlitar har nordiska ägare.

Statsrådets kansli uppger bland annat att reglerna för upphandlingen av flygresor har skärpts åren 2014, 2018 och 2021, bland annat så att man inte använder plan som berörs av sanktioner.

Ett lyftande mindre jetplan.
Bildtext Ett av Jetflites plan lyfter från Helsingfors-Vanda flygstation år 2018. Just det här planet ägs av företaget.
Bild: imago/Aviation-Stock/ All Over P

Företaget Jetflite svarar skriftligen på MOT:s frågor, bland annat att företaget har klargjort de riktiga ägarna till de plan man opererar. Enligt Jetflite har man haft ryska kunder fram till februari år 2022.

Jetflite har använt sig av en så kallad aircraft management-modell där flygplansägaren betalar företaget för att det ordnar flygningar med planen.

"Säkerhetskraven är strikta"

MOT har frågat de inblandade parterna om det kan ha funnits säkerhetsrisker i anknytning till att statsledningen använt ryskägda plan. Bara statsrådets kansli har svarat, på ett allmänt plan.

Enligt svaret har man strikta säkerhetskrav och gör kontinuerliga riskanalyser. Sedan år 2014 har statsrådets kansli krävt också uppgifter om flygplanens ägare.

På frågan om statsrådets kansli granskar planägarna på förhand, lyder svaret:

– De verkliga ägarna till planen har inte uppgetts för Finlands luftfarkostsregister, utan bara namnen på de skatteparadisföretag, genom vilka planen har ägts.

Texten är ett sammandrag av artikeln Presidentti Halonen ja ex-pääministerit lensivät virkamatkoja venäläispankkien yksityiskoneilla, joiden omistajat oli kätketty veroparatiiseihin av Jyri Hänninen.