Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ungdomsarbetare: Trots det stora drogtillslaget i Jakobstad är läget inte värre än i andra städer – men unga borde lättare få hjälp mot missbruk

Man håller i tändare och marijuana
Bildtext Polisen beslagtog 100 kg cannabis i en bostad i centrum av Jakobstad och i Åbo.
Bild: lev dolgachov

Fyra unga i Jakobstad sitter häktade misstänkta för drogsmuggling. Camilla Sjöskog som är uppsökande ungdomsarbetare säger att drogsituationen inte är unik för Jakobstad. Drogerna ökar i hela landet. Men det borde vara lättare för unga att få hjälp.

Fyra unga Jakobstadsbor sitter fortfarande häktade misstänkta för grovt narkotikabrott efter ett polistillslag i juni. Polisen beslagtog 100 kg cannabis i en bostad i centrum av Jakobstad och i Åbo.

Drogbeslag av den här omfattningen är ovanliga i Österbotten. Camilla Sjöskog som är uppsökande ungdomsarbetare i Jakobstad säger att det är sorgligt att det finns så pass mycket drogrelaterad verksamhet i staden.

– Jag tänker att det är ledsamt för ungdomarnas del. Det var ett ovanligt stort drogbeslag och många unga inblandade, säger Sjöskog.

"Drogproblemen har ökat bland de ungdomar vi träffar"

Det är fler ungdomar som är inblandade kring droger på ett eller annat sätt och problematiken har ökat.

– De flesta som söker sig till oss mår dåligt psykiskt eller har sociala svårigheter, men missbruksproblem förekommer också. Men visst har drogproblemen ökat bland de ungdomar vi träffar, säger Sjöskog.

Om en ung människa vill uppsöka hjälp för sin droganvändning är upp till personen själv. Det är också frivilligt att ta hjälp av de uppsökande ungdomsarbetarna.

– Vi hjälper till med det som de unga vill ha hjälp med. Man kan komma till oss fast man har en drogproblematik i bakgrunden och vill ha hjälp med något annat. Det är helt okej, säger Sjöskog.

Fullsatt kafé.
Bildtext På After Eight i Jakobstad finns det uppsökande ungdomsarbetare, ungdomsverkstäder, lunchservering och en levande kulturscen.
Bild: Rasmus Tåg / Yle

Upplever du att situationen i Jakobstad är annorlunda eller värre än i andra städer?

– Jag är koordinator för det svenskspråkiga nätverket för uppsökare i landet och har nära kontakt med andra som jobbar med unga. Jag kan nog säga att situationen inte är annorlunda hos oss, alla har uttryckt att drogproblematiken hos unga ökar, säger Sjöskog.

Sjöskog säger att Jakobstad är en så pass liten stad att drogproblematiken blir mera synlig än i större städer.

– Men om man tänker på det aktuella fallet så är det klart att det är en stor sak för en liten stad som Jakobstad, säger Sjöskog.

Finns det redskap att hjälpa unga som har problem med droger?

– Hjälp finns och erbjuds, men hjälpen kanske inte motsvarar vad den unga önskar och behöver. Om en ung person kommer på att den vill ha hjälp så borde den hjälpen komma snabbt och med låg tröskel, och den möjligheten finns inte riktigt i dag, säger Sjöskog.

Ont om hjälp för unga

Sjöskog säger att det här inte gäller enbart Jakobstad, det är ont om hjälp för unga i hela landet. Man borde skapa en ny inriktning på hjälpen för att nå de unga.

Camilla Sjöskog vill ändå inte säga att den beroendevård som finns inte skulle klara av att fånga upp de unga, men det är fråga om vilken vård de unga är villiga att söka sig till.

Sjöskog säger att det borde finnas en typ av hjälp som är lockande för de unga. Och det är oftast inte mellan klockan åtta och nio på morgonen som de unga inser att de behöver hjälp med drogproblem.

– Om det är kris i livet och den unga sent på kvällen inser att hen vill ha en förändring borde det finnas ett ställe med låg tröskel dit det är lätt att ta kontakt, säger Camilla Sjöskog.