Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt
MGP

Norrena & Frantz: Påverkar det relationerna att man inte haft syskon?

Eva Frantz och Hannah Norrena.
Bild: Ilmari Fabritius

"Eva är bra på att bestämma för hon är enda barnet hemma." Så stod det i skoltidningen på högstadiet, när alla i klassen skulle föräras med en liten skojfrisk dikt författad av klasskamraterna.

Det kanske låg lite sanning i det hela, för visst är jag ganska bra på att styra och ställa. Men jag har minsann fått höra många andra mindre smickrande sanningar om ensambarn också.

Att vi är själviska och bortskämda tycks många vara överens om. Vi kan inte hantera konflikter eftersom vi inte har fått öva oss genom att slåss med syskonen under uppväxten. Vi är dåliga på att kompromissa och vänta på vår tur. Överlag tycks vi ses som ett ganska odrägligt släkte.

Det är när jag tänker efter rätt sällan någon har nämnt en positiv egenskap som skulle grunda sig i att man vuxit upp utan syskon.

Och hur är det med relationerna när man är ensambarn?

Det funderar Sanne på:

Är själv ensambarn och känner mig ofta mera känslig och annorlunda än andra. Det kan förstås bero på många saker, men de flesta i min vänskapskrets har syskon och verkar mera redo för de förändringar livet för med sig.

― Sanne

Vad säger du som själv är ensambarn om detta? Har du märkt att avsaknaden av syskon skulle ha påverkat dina relationer och ditt beteende?

Känner du igen dig i det Sanne beskriver, att du skulle vara känsligare än dina vänner som har syskon? Eller har du känt dig hämmad på något annat sätt?

Och om vi vänder på steken, har du lagt märke till att din syskonfria uppväxt gett dig fördelar då du interagerar med andra?

Vad säger du som känner eller lever ihop med ett ensambarn? Tycker du att det märks på personen att hen inte haft syskon? Hur då i så fall?

Det blir full fokus på ensambarn och relationer i veckans avsnitt av Norrena & Frantz. Du är alltid anonym när du skriver till oss, ditt svar kan komma att läsas upp i podden och publiceras här på svenska.yle.fi. Om du svarar före den 17 augusti hinner ditt brev med till podden, annars läser vi det med intresse senare också.

Hur påverkas relationerna av att man är ensambarn?