Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tävlingsryttare deltar i färre tävlingar på grund av kostnadsläget: "I vissa tävlingar är det så lite som hälften av det normala antalet starter"

Från 2022
Två ryttare och en häst
Bild: Jenny Ahlskog

Tävlingsryttaren Alexandra Haglund ställde upp i sin första regionala tävling som 12 åring. Redan följande år deltog hon i nationella ridtävlingar, och har sedan dess fortsatt med både hoppning och dressyr. Nu ser hon en förändring inom sporten.

Avlägsna röster från pratglada ryttare och fnitter färdas längs Fäbodastallets långa korridorer. Alexandra Haglund har vuxit upp här i stallet bland hästar, hundar och katter.

Enligt Haglund har mycket ändrats sedan hennes första ridtävling. Det är inte bara större press, dyrare utrustning och större tävlingar, hon har också den senaste tiden sett en förändring i mängden deltagare i tävlingarna.

– Under det senaste året har antalet starter minskat märkvärdigt. I vissa tävlingar är det så lite som hälften av det normala antalet.

Hon säger att det är synd för både de som ordnar tävlingar och de som deltar att antalet starter blir allt färre. Enligt Haglund har också mängden föreningar som ordnar tävlingar minskat.

– Det är väldigt tråkigt eftersom det höjer tröskeln för de ryttare som kommer från mindre föreningar att börja tävla.

Det höjer tröskeln för de ryttare som kommer från mindre föreningar att börja tävla.

Alexandra Haglund

Dan Björklöf är domare för ridtävlingar och har över 20 års erfarenhet av sporten. Han säger att det de facto inte är antalet tävlande ryttare som har minskat, utan bara antalet starter. Lika många ryttare deltar, men de deltar i färre tävlingar än tidigare.

– Om det är en tävling som pågår flera dagar så kanske de deltar en eller två dagar men stannar inte alla tre dagar så som man tidigare gjort.

Enligt Björklöf är orsaken till detta det allmänna kostnadsläget.

– När jag talar med ryttare, sponsorer och föräldrar till juniorryttare så är det nog främst kostnader och bränslepriser som tas upp som en orsak.

Intresset för hobbyridning fortsätter öka

Hobbyridningen har däremot inte påverkats av prishöjningarna. Under coronaåren ökade intresset för ridning enormt och både unga och äldre fick upp intresset för hästar.

– Det finns helt klart ett stort intresse för ridsporten här i Finland, säger Björklöf.

Vid Fäbodavägens stall i Jakobstad har intresset också hållits på en stabil nivå, säger Patricia Haglund som äger stallet.

– Det är speciellt barn som börjar eftersom de alltid drömt om att rida. Vissa fortsätter och vissa fortsätter inte. Hos vuxna är intresset också jättestort och de fortsätter oftast rida år efter år.

Kvinna och en häst
Bildtext Patricia Haglund säger att övningstävlingarna vid stallet varit omtyckta.
Bild: Inez Kjellman / Yle

Stort steg att börja tävla utanför hemorten

Trots att hobbyridningen fortsätter att växa är det minskade antalet starter i tävlingar ett faktum. Vid Fäbodavägens stall vill man ge unga möjligheten att testa på att tävla på hemmaplan genom att ordna hemmatävlingar. Under vår- och höstterminen försöker man ordna tävlingarna en gång i månaden och turas om med dressyr och hoppning. I hemmatävlingarna får ridskolebarnen tävla på ridskolans hästar.

– Det har varit jättepopulärt bland barn och ungdomar. De vill komma och prova på hur det är att tävla här hemma eftersom det är enkelt, du kommer bara till stallet som vanligt, säger Patricia Haglund.

Alexandra och Patricia Haglund säger båda att steget för att delta i större hästtävlingar kan vara mycket stort för någon som inte först haft möjlighet att delta i mindre tävlingar på hemmaplan.

– Tanken är den att de regionala tävlingarna och klubbtävlingarna ska ha en mycket låg tröskel för att alla ska kunna delta, säger Björklöf.

Därför är det mycket viktigt att även de mindre tävlingarna ordnas, men de blir allt ovanligare. Patricia Haglund säger att hon själv har sett en minskning i klubb- och övningstävlingar i Finland den senaste tiden. Enligt henne kan det bero på en minskad talkokraft.

– I dagens läge tror jag att folk inte hinner, och inte vill slösa fritiden på att ställa upp som funktionär. Men det behövs funktionärer och folk som hjälper för att ordna en tävling.

För Alexandra Haglund är tävlingsframtiden osäker.

– Jag kommer att fortsätta min tävlingskarriär så länge det är roligt. Om det blir alldeles för dyrt och det inte längre känns bra att tävla måste jag avsluta den. Men för tillfället tycker jag att det är jätteroligt så länge jag får ha mina härliga hästar.

en kvinna som står mellan två bruna hästar
Bildtext Haglund säger att hennes två hästar motiverar henne att fortsätta tävla.
Bild: Elin Sundqvist