Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Augustinatten slår publikrekord: "Vi har en bra festivalhistoria i Ekenäs"

Uppdaterad 11.08.2022 17:39.
En massa människor framför en scne där det står musiker, raketer lyser upp himlen i bakgrunden.
Bildtext Augustinatten har ordnats varje sommar sedan 2017.
Bild: Jakob Granfors

Att ordna festival i Finland på 2020-talet är ingen lätt match. Augustinatten har navigerat igenom två pandemisomrar och årets stora utbud av konserter.

Augustinatten som ordnas 12.8 i Ormnäs i Ekenäs lockar en ung publik, främst under 25-åringar. Musikmässigt kan festivalen bjuda på en bred palett med rap, EDM och svenska Victor Leksells ballader.

På torsdag morgon har långt över 2 000 biljetter redan sålts till festivalen och väderleksrapporten lovar sol och värme.

– Vi har redan slagit publikrekordet från år 2019, säger producent Daniel Lindholm.

Augustinatten har ordnats varje år sedan år 2017. Under pandemisomrarna 2020 och 2021 var publikmängden begränsad och alla måste ha en sittplats.

Två skyltar om att man ska hålla god handhygien.
Bildtext När Augustinatten ordnades 2020 var det avstånd som gällde.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Daniel Lindholm konstaterar att det är mycket skönare att ordna festival år 2022 med färre restriktioner. Men det är mycket att tänka på och många risker i festivalbranschen.

– De gamla koncepten, som Ruisrock, är så starka varumärken att de hållit i sig. Men nu är det många nya evenemang, arrangörerna tänker att nu ska vi satsa på något nytt och att folk är sugna.

Daniel Lindholm funderar att många evenemang konkurrerat ut varandra.

– Det är de som har särskilt sig från mängden som har klarat sig. Vi har sett väldigt mycket liknande evenemang på ganska närbelägna orter.

Ekenäs en bra festivalstad

Helgen före Augustinatten lockade Tomas Ledin över 6 000 åskådare till Stallörsparken. Ekenäs är en bra ort för att ordna konsert, tycker producenterna.

– Vi har en bra festivalhistoria i Ekenäs. Det är delvis därför vi gör det här. På 90-talet när vi var unga vuxna i Ekenäs så ordnades det Popkalas och Rocktåg och vad det har funnits. Det har vi sprungit på då och vill gärna se att det fortsätter, säger Anders Sjöblom.

Skönare att ordna konsert utan coronarestriktioner – Ekenäsfestivalen Augustinatten lockar tusentals unga

8:06

Diskussion om artikeln