Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Museidirektören om branden i Gamla stan: "Anmärkningsvärda byggnader har skadats"

Från 2022
Uppdaterad 11.08.2022 20:44.
Personer på gata tittar på en träbyggnad som förstörts i en brand.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Fastigheterna vid Gabriel Hagerts gränd är historiskt värdefulla fast de har byggts under flera århundraden. Branden i Gamla stan ger staden orsak att också se över brandsäkerheten i Gamla Rådhuset.

Under onsdagskvällen började det brinna i restaurang Meat District i Gamla stan i Borgå. Taket förstördes och vattenskador förekom också i andra verksamheters utrymmen på tomten.

Gamla Rådhuset som inhyser Borgå museum ligger intill de drabbade fastigheterna, endast Gabriel Hagerts gränd separerar dem. Johanna Lehto-Vahtera är museidirektör vid Borgå museum och berättar att restaurangen som brann i Gamla stan befinner sig på en tomt med flera olika byggnader och verksamheter.

Husen på tomten är inte byggda samtidigt, utan åren varierar. Husen är från 1700-, 1800- och 1900-talen.

– Alla hus på gården är väldigt värdefulla, säger Lehto-Vahtera.

Brandmän står vid en stege och tittar på ett upprivet förkolnat hustak i ett trähus. På gatan nedanför ligger bränt bråte.
Bildtext Vid 7-tiden på torsdagsmorgonen låg det mycket bråte framför de drabbade husen.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Museidirektören påpekar att husen ändrats och renoverats en hel del under de gångna århundradena. Restaurangbyggnaden som är värst drabbad var ursprungligen en slags bod eller uthus som senare har byggts till en enhetlig byggnad.

På andra sidan tomten finns ett bostadshus från 1700-talet, som förenas med restaurangbyggnaden där restaurangen Meat District huserar. Mellan de två husen finns ett tredje hus som också gått igenom många förändringar genom åren.

Husen är viktiga i Borgå ur ett historiskt perspektiv.

– Alla de drabbade husen är skyddade i detaljplanen och självklart är hela Gamla Borgå en mycket betydande och värdefull helhet, berättar Lehto-Vahtera.

– Husen är en del av den här värdefulla helheten och jag tycker att det som skett är mycket beklagligt. Anmärkningsvärda byggnader har skadats.

Brandmän i en lyftkran släcker brand med vattenspruta.
Bildtext Släckningsarbetet pågick till morgonen.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Borgå museum och dess museiföremål skadades inte men Gamla Rådhuset fylldes av röklukt. Därför höll museet stängt åtminstone under torsdagen.

Lehto-Vahtera berättar att Borgå museum samarbetar med Borgå stad gällande dess fastigheters brandsäkerhet. Efter det skedda ska de nu satsa på att utveckla brandsäkerheten ytterligare.

Diskussion om artikeln