Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rekordmånga nya medlemmar i Ekenäsnejdens reservister: "Världsläget har gjort att folk fått upp ögonen för vår verksamhet"

Tvä män vid en stor skylt som berättar om Mannerheim.
Bildtext Två reservister, varav Mikael Bäckman är ordförande för Ekenäsnejdens reservister och Ulf Heimberg har planerat rutterna för årets sommarnattsmarsch som ordnas i Harparskog och Skogby i Raseborg.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det är populärt att gå med i en reservistförening. Redan nu, i augusti, har Ekenäsnejdens reservister fått dubbelt så många nya medlemmar jämfört med hela fjolåret.

– Sedan februari har vi sett en väldigt stort förändring i intresset för vår verksamhet, säger Mikael Bäckman, ordförande för Ekenäsnejdens reservister.

Han hänvisar bland annat till nationella och nyländska siffror, men också i Ekenäs med omnejd har intresset varit rekordstort.

– I Ekenäs brukar vi ha runt tio ansökningar på årsnivå, men redan nu har vi över tjugo och flera intresserade som ännu inte skickat in sin ansökan, säger Mikael Bäckman.

– Min personliga åsikt är att det är världsläget som har gjort att folk fått upp ögonen för vår verksamhet, tillägger han.

En man ute i en skogsdunge.
Bildtext Mikael Bäckman berättar att föreningen Ekenäsnejdens reservister också välkomnar personer som inte utfört militärtjänst. Kraven är att man ska vara myndig och finsk medborgare.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Alla som utfört sin militärtjänstgöring blir automatiskt en del av reserven. Dit hör du tills du fyllt 50 eller 60 år och kan bli kallad till repetitionsövningar som arrangeras av Försvarsmakten.

En reservist är en person som ansökt om och blivit medlem i en reservistorganisation.

I Ekenäsnejdens reservister kan alla 18 år fyllda finska medborgare ansöka om medlemskap. Ansökningskriterierna varierar.

– Vissa föreningar kräver att man också ska vara en del av reserven.

En brosch eller förtjänsttecken, kokard med en liten diamant. För reservister som varit aktiva i reservistorganisation 15 år eller mer.
Bildtext Medlemsmärket med en liten sten (diamant) visar att Mikael Bäckman varit medlem i Reservistförbundet i minst 15 år. I år är det 17 år sedan han gick med i Ekenäsnejdens reservister.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det som däremot är gemensamt för alla reservistföreningar är att de fungerar som stödfunktion på frivillig basis.

Det som många reservister i Ekenäsnejden sysslar med är skytte. Föreningen ordnar övningar på skyttebanan i Baggby.

Dessutom tränar reservisterna upp sina färdigheter i bland annat orientering och annan idrott och motion.

– Det gäller att hålla upp den kondition på den nivå som försvaret ställer, säger Mikael Bäckman, ordförande för Ekenäsnejdens reservister.

Finlands reservistförbund är också en del av den frivilliga räddningstjänsten Vapepa.

Vad är det som gör att just du Mikael Bäckman vill vara med i en reservistorganisation?

– Det är i och med att min pappa har varit med i många år. Redan som liten var jag med på utflykter och därför kändes det rätt att ansluta sig direkt efter att jag kom ut från armén.

Sommarnattsmarschen ordnas i år på dagen

Reservisten Mikael Bäckman hinner inte delta i den sommarnattsmarsch som ordnas i Harparskog och Skogby utanför Ekenäs på lördagen (13.8). Det är ett frilufts- och idrottsevenemang som arrangeras av försvarsutbildningsföreningen MPK och som nu ordnas för allra första gången i Raseborg.

Den som planerat rutterna på 8 respektive 25 kilometer är Skogbybon och reservisten Ulf Heimberg.

En man i en skogsdunge pekar med ena armen mot vänster.
Bildtext Ulf Heimberg visar åt vilket håll det finns flera intressanta bunkrar. De som går den längre rutten på 25 kilometer har möjlighet att se dem när de marscherar förbi.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Sommarnattsmarschen är öppen för såväl civila som reservister, det vill säga för alla intresserade.

Tanken är ändå att reservisterna, i första hand, ska välja den längre rutten.

– Den kortare rutten tar sikte på bunkern Irma och den längre söker sig mot radarstationen, säger Ulf Heimberg där vi står invid Mannerheims minnessten i Harparskog.

Ett minnesmärke över C G Mannerheim som tog emot militärer vid förbimarsch i Harparskog.
Bildtext Mannerheims minnessten i Harparskog invigdes i början av juni 1944 till minne av 15.12.1941 då marskalk Mannerheim tog emot trupperna som återintagit Hangö.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Längs den långa rutten kommer man också att kunna se bland annat pansarhinder och bunkrar.

– Man kan till och med ta sig fram med barnvagn på den korta rutten, säger Ulf Heimberg.

Man behöver inte gå med kängor i marschtakt; det går också bra att gå eller springa i vanliga löparskor eller andra bekväma skor.

– Själva idén med sommarnattsmarschen är att man startar lite senare än klockan 14, vilket vi gör nu, och då har man med en rutt på 100 kilometer också, säger Ulf Heimberg.

Så här lång rutt ingår inte i årets marsch, men den är under planering säger Heimberg och tillägger att den kommer att vara klar när MPK ordnar sommarnattsmarschen i Raseborg nästa gång.

– Den kommer att sträcka sig över två dygn och då blir det övernattning också för de reservister som går den marschen.

Heimberg tror starkt på att sommarnattsmarschen kommer att ordnas flera gånger i Harparskog med omnejd.

– Här finns så många minnen och saker, människor blir påminda om att vi faktiskt hade en annan gräns än enbart östgränsen.