Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad ska bli vänort med den ukrainska staden Charkiv

En Åbo stads flagga.
Bildtext Åbo stad har sedan tidigare 13 vänorter.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Åbo stad har 13 vänorter sedan tidigare och vänortsavtalet med Charkiv blir det första som Åbo ingår med en stad som befinner sig i nödläge.

De två städerna har förberett ett vänortsavtal som på måndag den 15 augusti presenteras för stadsstyrelsen i Åbo.

Åbo har tätt samarbetat med Ukrainas ambassad i Helsingfors sedan krigets början. Som ett resultat av samarbetet gjorde Åbo stad och Charkiv upp planer om att ingå ett vänortsavtal.

Åbo stad har sedan tidigare 13 vänorter. Vänortsverksamheten med Sankt Petersburg avbröts i februari i år på grund av den ryska invasionen av Ukraina.

Bland målsättningarna i avtalet finns bland annat stödformer för återuppbyggandet av Charkiv.

Chef för internationella ärenden vid Åbo stad, Mika Akkanen, välkomnar samarbetet med den ukrainska staden.

"Det är första gången som Åbo ingår ett vänortsavtal med en stad som är mitt inne i ett nödläge. Åbo visar solidaritet på ett helt nytt sätt och det bidrar till nya perspektiv och nytt innehåll för vänortsverksamheten", säger Akkanen i ett pressmeddelande.

Charkiv är Ukrainas näst största stad

Charkiv ligger i nordöstra Ukraina och är landets näst största stad och ligger cirka 400 kilometer öster om huvudstaden Kiev. År 2021 var invånarantalet i Charkiv cirka 1,4 miljoner.

I Charkiv finns flera universitet och staden är ett av landets centrum för kultur och utbildning, men också för logistik och industri.

Under kriget har Charkiv varit mycket utsatt för ryska attacker.