Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Timeout för sannings- och försoningskommissionen för samer som började sitt arbete i februari – vad hände?

Magreta Sara sitter vid en mikrofon i Sametinget.
Bildtext Sametingets medlem Magreta Sara röstade för att sannings- och försoningskommissionen skulle ta en timout.
Bild: Vesa Toppari

Samernas sannings- och försoningskommission fick ett oväntat besked i tisdags – kommissionens arbete läggs på is. Arbetet kom i gång i februari i år, men hittills har det inte varit lätt.

– Det var en fullständig överraskning med tanke på den klara majoriteten av rösterna i det samiska parlamentet som beslutade att kommissionen ska fortsätta sin verksamhet, säger Hannele Pokka, kommissionens nuvarande ordförande och kommissionär till Yle Uutiset.

Hon hoppas att man nu hör de parter som tillsatte kommissionen, det vill säga Skoltarnas bystämma, finska regeringen och Sametinget.

Sannings- och försoningskommissionen för samer tillsattes i oktober 2021 och inledde sitt arbete i februari i år. Men i maj avgick två av kommissionens fem medlemmar, liksom kommissionens generalsekreterare Anni-Kristiina Juuso eftersom de ansåg att kommissionen inte hade förutsättningar att uppfylla sitt uppdrag.

Hannele Pokka
Bildtext Pokka är själv ledsen över beslutet och hon menar att många samer besvikna, de hade sett fram emot att berätta om sina egna erfarenheter för kommissionen.
Bild: Vesa Toppari / Yle

Vad hände?

I juni hölls ett extrainsatt möte där det skulle väljas nya kommissionärer för kommissionen, men mötet fick en oväntad vändning. Istället för att välja nya personer och fortsätta arbetet lades hela kommissionen ner, tillfälligt.

Magreta Sara är ledamot i Sametinget och säger att det inte är möjligt med en försoning i nuläget. Hon röstade själv "ja" för pausen och menar att arbetet inte kan fortsätta då finska regeringen ger blandade signaler.

Sara hänvisar till de processer som för närvarande pågår i staten och som enligt henne inte visar statens engagemang för försoning med samerna.

Hon nämner bland annat frågor som rör samernas fiske och renskötsel, liksom bristen på framsteg när det gäller reformen av lagen om Sametinget och den nordiska samekonventionen.

kokousedustaja numerolappu kädessään
Bildtext Beslutets klubbades igenom med en majoritet på 10-9 röster. Pausen kan ta upp till ett år, och minst i ett halvt. Vad som händer sen är oklart för alla.
Bild: Vesa Toppari / Yle

Stod på skrangliga ben från början

Från första början var kommissionens framtid osäker. I en intervju med Svenska Yle förra februari menar den dåvarande generalsekreteraren Anni-Kristiina Juuso att det inte är säkert ifall det hela kan bli en framgång.

– Vi vet ju inte om samerna och den finska staten ens kan komma överens, om någon i Finland kan be om ursäkt. Vi vet inte heller om samerna är villiga att acceptera den och någon försoning kan ske.

Dessutom fick arbetet motvind i maj då två av de ursprungliga kommissionärerna beslutade att avgå.

Också forskare var skeptiska. Veli-Pekka Lehtola, professor i samisk kultur vid Giellagasinstitutet vid Uleåborgs universitet, tror att förväntningarna på kommissionen hos många samer vid det här skedet är låga. Kommissionen måste kunna bygga upp det förtroende som den finska staten har rivit ner, sa Lehtola till Svenska Yle i oktober i fjol.

– Från samernas synpunkt ser den finska statens agerande ut som att vänster hand inte vet vad höger hand gör, sa Veli-Pekka Lehtola.

Vad är sannings- och försoningskommissionen för samerna?

  • Syftet med sannings- och försoningskommissionen är att utreda diskriminering och kränkningar av samernas rättigheter, såsom till exempel tvångsförfinskningen

  • Kommissionen ska föreslå hur man kan främja kontakten mellan samerna och den finska staten.

  • Tre parter var med och grundade kommissionen: Skoltarnas bystämma, finska regeringen och Sametinget.

  • Vem som helst kan inte sitta i kommissionen, medlemmarna är enligt Sametingets pressmeddelande personer som har start förtroende i det samiska och finska samhället.

  • Flera nordiska länder har också beslutat att reda ut oförrätter mot samerna. Norges kommission är i gång och också i Sverige tillsattes en kommission 2020.

Nu ska man höra samerna själva

När mötet avslutades vädjade ordförande för Sametinget Tuomas Aslak Juuso att man ska utreda samernas åsikter om kommissionen. Skoltarnas bystämma tycker beslutet var fel.

– Vi är tre aktörer bakom sannings- och försoningskommissionen, Sametinget kan inte ensamt besluta att avbryta kommissionens arbete. Vi i skoltarnas bystämma vill att kommissionen ska fortsätta sin verksamhet och hoppas att Sametinget kommer att stödja vårt beslut, säger Veikko Feodoroff, skoltsamernas förtroendeman och medlem i Sametinget, till Yle Uutiset på torsdagen.

Veikko Feodoroff var på plats då kommissionens arbete lades på is. Han röstade själv emot pausen.

Veikko Feodoroff luottamusmiesvaalit 2020.
Bildtext Bystämman har inte tagit någon paus i kommissionens fortsatta arbete och vi är engagerade i det på samma sätt som vi har varit hittills, säger Feodoroff.
Bild: Ville-Riiko Fofonoff / Yle

Regeringen stöder fortsatt arbete

Den finska staten är fast besluten att fortsätta arbetet i kommissionen, säger Henrik Haapajärvi, statssekreterare vid statsrådets kansli, till Yle Uutiset.

– Det har funnits problem med att få igång kommissionens arbete, vilket är förståeligt, eftersom det är en unik process och den första i Finlands historia. Efter Sametingets beslut kommer situationen att diskuteras i samarbete med de parter som förberett kommissionen, säger Haapajärvi.

Haapajärvi menar att man just nu försöker hitta en gemensam tid att diskutera saken vidare med alla inblandade.

Källor: Yle Uutiset, Pressmeddelande från Sametinget