Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Branden i Gamla stan förstörde anrika hus, ett hem och flera livsverk: "Vi har ett stort jobb framför oss"

Från 2022
Uppdaterad 12.08.2022 10:39.
En förstörd restaurang med vatten och sotsörja på golvet.
Bildtext Förödelsen dagen efter branden.
Bild: Mira Bäck / Yle

Att stiga in i restaurang Meat District dagen efter branden känns surrealistiskt.

Golvet är täckt av vattenpölar och svart sörja, sot från branden. Det luktar rök och låter lite som i en kalkstensgrotta: tipp, tipp, tipp droppar vattnet ner från det genomblöta taket.

En man klädd i gul overall går förbi och påpekar i förbifarten att det inte lönar sig att stå här inne om man inte måste, ifall det vattentyngda taket ger vika och rasar in.

Ute på innergården står restaurangens ägare Riku Stenros och talar i telefon. Samtalen avlöser varandra; det är mycket att ordna med efter nattens händelser.

– Det ser inte bra ut. Vi har ett stort jobb framför oss och ett omfattande reparationsarbete, säger Stenros.

En man i ljusa kläder står utomhus framör en röd trävägg. Han talar i telefon och tittar ner i marken.
Bildtext Stenros har en lång natt och dag bakom sig.
Bild: Mira Bäck / Yle

Arbetet med att städa upp och analysera skadorna är redan i gång.

– Snart börjar vi städa inne i restaurangen, och så gör vi upp en plan med vår samarbetspartner om hur vi går vidare. Ännu vet vi inte vad som går att spara och vad vi måste riva, säger Stenros.

Det är oklart vad reparationerna kommer att kosta och hur länge arbetet tar. Det gamla trähuset där restaurangen finns, eller fanns, är byggt på 1700-talet och det behövs specialkunnande för att renovera det.

– Jag tror det kommer att bli intressanta diskussioner mellan Museiverket och försäkringsbolaget, funderar Stenros.

Vy in mot ett rum i en restaurang där delar av taket hänger ner.
Bildtext Delar av taket har rasat eller rivits ner.
Bild: Mira Bäck / Yle

Hemmet i Borgå totalförstördes

Från innergården har vi en bra vy upp mot det förstörda taket. Branden spreds i mellanbjälklaget och räddningsmanskapet måste riva upp taket på flera ställen för att komma åt elden.

– Branden startade i restaurangen och spred sig till vinden. Värst skadades min lägenhet på övre våningen, allt där har brunnit upp. Brandkåren fick branden avgränsad till vinden för en stund, men sedan spred den sig till Meat Districts kontorsutrymmen i andra änden av huset. Också Ani’s Café fick vatten på sig, berättar Stenros.

Vy mot en terrass. Taket på huset är upprivet på flera ställen.
Bildtext Till vänster i bild syns det förstörda taket till Stenros lägenhet. Därifrån spred sig elden vidare och både i mitten och till höger på bilden syns det att taket rivits upp.
Bild: Mira Bäck / Yle

Till slut lyckades räddningsmanskapet stoppa eldens framfart vid en tegelvägg mellan två byggnader, Ani´s Café och hem-, och köksaffär Welmans, på Mellangatans sida.

Stenros bor huvudsakligen i Helsingfors och tog sig snabbt till Borgå då han fick höra om branden på onsdagskvällen. Efter att ha sett på släckningsarbetet hela natten åkte han hem och sov en timme innan han kom tillbaks.

– Redan på natten såg man att det var en förfärlig brand, men nog kom gråten när jag på morgonen gick upp för trapporna till lägenheten, berättar han.

Det Stenros ändå oroat sig mest för är personalen, som han beskriver som fenomenal. För sommarjobbarna tog arbetet slut i och med branden, men för den stadigvarande personalen försöker Stenros ordna plats på någon av sina andra två restauranger i Helsingfors.

Vy in i en restaurang. Det är vattenpölar och sot på golvet.
Bild: Mira Bäck / Yle

Livsverk förstört men hoppet lever

Restaurangen Ani´s Café ligger vägg i vägg med Meat District. En stor del av taket fattas och den svarta sotsörjan fortsätter in på Ani´s sida.

– Restaurangen är helt förstörd, det går säkert ett år innan huset är uppbyggt igen. Vi kommer att leta efter nya lokaler och försöker fortsätta med verksamheten, säger ägaren Anja Sorasalo.

Anis Cafe efter branden i Gamla stan i Borgå.
Bildtext Taket är förstört också ovanför Ani´s Café.
Bild: Mira Bäck / Yle

Restaurangen har många stamkunder, så hon hoppas på att hitta en ny plats i Borgå.

– Tolv års livsverk brann ner på några timmar. Det kommer säkert att ta lite tid innan man förstår vad som hänt, säger Sorasalo.

Hon är ändå hoppfull inför framtiden.

– Nog kommer vi att klara oss igenom det här också. Jag har fått väldigt mycket stöd och det erbjuds hjälp från alla håll, säger Sorasalo.

Anis Cafe efter branden i Gamla stan i Borgå.
Bildtext Också inne i Ani´s Café syns samma sörja på golvet.
Bild: Mira Bäck / Yle

Diskussion om artikeln