Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump – offer eller skurk? Vi listar pågående utredningar mot expresidenten

Donald Trump håller upp handen som om han skulle vinka.
Bildtext Trump är föremål för en rad olika brottsutredningar. En av dem handlar om att han förstört och tagit med sig hemligstämplade dokument då han lämnade Vita Huset. Bilden är tagen den 10 augusti 2022 i New York.
Bild: AOP

Brottsutredningarna mot den amerikanske expresidenten Donald Trump haglar tätt.

I måndags genomsökte USA:s federala polis FBI Trumps hem Mar-a-Largo i Florida gällande en utredning som enligt flera källor handlar om expresidentens hantering av statliga hemligstämplade dokument.

USA:s nationella arkivmyndighet NARA meddelade i februari att den hade återfunnit 15 lådor med dokument från Vita huset i Trumps hem Mar-a-Largo, varav en del innehöll hemligstämplat material.

I onsdags vägrade Trump vittna under ed i en annan brottsutredning, som handlar om hans affärsverksamhet och drivs av New Yorks delstatsmyndigheter.

"Jag avböjde att svara på frågorna med hänvisning till de rättigheter och privilegier som varje medborgare har enligt USA:s konstitution", sa Trump i ett uttalande enligt Reuters.

Det här är bara ett par av de utredningar som pågår mot Trump just nu.

Trumps fiffel

Brottsutredningen om Trumps affärsverksamhet handlar om att Trump misstänks för att ha vilselett myndigheterna om värdet på familjeföretaget Trump Organizations tillgångar för att få gynnsamma lån och skattelättnader.

Enligt Trump är utredningen politiskt motiverad, vilket han också hävdar är fallet i flera andra utredningar mot honom.

När utredningen om Trumps affärsverksamhet är klar kan delstatsåklagaren i New York välja att väcka åtal, vilket kan leda till böter för Trump eller hans företag.

En enorm lyxvilla med pool och palmer överallt. I övre kanten skymtar havet.
Bildtext Efter FBI:s husrannsakan hos Trump i Florida hävdade Trump att han utsattes för den utan att ens få veta vad det handlade om. Många republikaner riktade hård kritik mot FBI och demokraterna efter det här.
Bild: MediaPunch/Shutterstock/All Over Press

Försök till valfusk

En tredje brottsutredning mot Trump handlar om presidentvalet 2020 och huruvida Trump gjorde sig skyldig till påtryckningar i försök att fuska till sig fler röster i valet.

En åklagare i Georgia utreder om Trump gjorde sig skyldig till försök att begå valfusk då han under presidentvalet 2020 ringde upp Brad Raffensperger, delstatens valansvarige, och uppmanade honom att "hitta" 11 780 fler röster.

Samtidigt utreder landets justitieministerium om Trump och hans inre krets försökte pressa tidigare vicepresident Mike Pence att ogiltigförklara presidentvalet 2020.

Stormningen av Kapitolium

En annan utredning mot Trump just nu är den politiska utredning av Trumps agerande den 6 januari 2021, då hans anhängare stormade Kapitolium i ett försök att hindra kongressen att godkänna resultatet i presidentvalet 2020.

Kommittén i det amerikanska representanthuset som utreder fallet har hört flera vittnen den här våren och sommaren, och fått fram nya bevis för Trumps deltagande i vad som skedde.

Kommittén har ingen juridisk makt men beslutet om att dra Trump inför rätta kan fattas av USA:s justitiedepartement under ledning av justitieminister Merrick Garland.

Trump talar bakom ett plexiglas inför sina anhängare.
Bildtext Trump anklagas för att ha uppviglat sina anhängare till ett "uppror" när de stormade Kapitolium den 6 januari 2021. Innan händelsen höll Trump ett tal där han uppmanade åhörarna att marschera mot Kapitolium för att "återta den makt de blivit bestulna på".
Bild: Michael Reynolds / EPA

Övriga juridiska processer

Trump är också indragen i en hel del andra juridiska processer, då han stämts av otaliga personer.

Två rättsfall som fått stor uppmärksamhet är stämningarna från brorsdottern Mary Trump och författaren Jean Carroll.

Mary Trump har stämt sin farbror för grovt bedrägeri.

Fallet handlar om att Donald Trump tillsammans med andra familjemedlemmar skulle ha lurat henne på miljontals dollar i en familjeuppgörelse om ett arv år 2001.

Jean Carroll har å sin sida stämt Trump för förtal.

Carroll skrev i en artikel 2019 att Trump våldtog henne i ett provrum i ett lyxvaruhus i New York på 1990-talet, varefter Trump anklagade henne för att ljuga.

En Trump-anhängare som protesterar mot FBI:s husrannsakan av Trumps hem.
Bildtext En Trump-anhängare som protesterar mot FBI:s husrannsakan mot Trumps hem.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Gratis publicitet inför presidentvalet 2024?

Frågan på mångas läppar just nu är om alla dessa utredningar mot Trump skadar hans anseende till den grad att det skulle hindra honom från att ställa upp i landets nästa presidentval.

Men genom att måla upp en bild av sig själv som ett offer som utsätts för "demokraternas häxjakter" vinner Trump effektivt sympatier bland republikanerna.

I bästa fall för Trump kan utredningarna mot honom och publiciteten de ger honom, i stället för att motarbeta honom, ge honom vind i seglen år 2024. Förutsatt att republikanernas anhängare köper de argument som han lägger fram.

Trumps popularitetssiffror sjönk märkbart efter stormningen av Kapitolium, men har stigit igen sedan dess.

Källor: Bloomberg, CNN, BBC, The Guardian, CNBC