Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK säkrade gruppspel för andra året i rad – lämnade slovenska jätten utan mål i två hela matcher: "Målsättningen är att nå så högt som möjligt i Europa"

Uppdaterad 12.08.2022 10:08.
Lucas Lingman (t. v.), Santeri Hostikka och Bojan Radulovic firar HJK:s mål hemma mot Maribor.
Bildtext Lucas Lingman (t. v.), Santeri Hostikka och Bojan Radulovic firade HJK:s mål hemma mot Maribor.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Det blir gruppspel i Europa för HJK i år. Klubben säkrade avancemang genom att slå slovenska Maribor i Europa League-kvalets tredje omgång. Matchparet mot danska Silkeborg avgör om det blir fortsättning i Europa League eller Conference League.

Santeri Hostikkas mål nio minuter in i andra halvlek smakade gott för HJK i hemmamatchen i Europa League-kvalet mot NK Maribor i Tölö. HJK vann matchen med 1–0 och säkrade avancemang med totalt 3–0.

HJK hade inlett matchparet med en 2–0-bortaseger förra veckan. Hostikkas mål på hemmaplan blev den avgörande stöten, som säkrade Helsingforsarnas avancemang till den sista kvalomgången.

I den sista kvalomgången ställs HJK mot danska Silkeborg. Vinnaren i det matchparet spelar gruppspel i Europa League senare i höst och förloraren i Conference League.

– Vi har ännu mer att ge, lagets målsättning är att nå så högt som möjligt i Europa. Silkeborg är ett tufft lag, vi går in för att modigt utmana dem, sade HJK-kaptenen Miro Tenho till Yle.

Miro Tenho.
Bildtext Miro Tenho konstaterar att arbetet inte är fullgjort ännu.
Bild: Tomi Hänninen

För Maribors del fortsätter en jakt på en gruppspelsplats i Conference League-kvalet.

Maribor är den mest framgångsrika klubben i slovenska ligan med sina 16 titlar. Klubben har tidigare avancerat tre gånger till Champions Leaguegruppspelet (senaste gången var säsongen 2017/18) och två gånger i Europa Leagues gruppspel.

– Jag är nöjd på alla punkter. En stark match av oss och 3–0 totalt mot en bollskicklig motståndare, kommenterade HJK:s huvudtränare Toni Koskela efter matchen på klubbens hemsida.

– I det stora hela var vi det klart bättre laget i detta matchpar och vi förtjänade att gå vidare. Till följande utmanar vi Silkeborg.

Fjärde gången via kval till gruppspel

Tidigare har HJK avancerat tre gånger till de olika gruppspelen i europeiska turneringar.

Hösten 1998 spelade man rentav i Champions League, 2014 i Europa League och ifjol i den då splitternya turneringen Conference League.

Vägen till årets gruppspel har följt långt samma mönster som ifjol: från Champions League kvalet slutligen till den sista omgången av kvalet till Europa League.

I den numera nedlagda Intertotocupen har tre finländska lag spelat gruppspel: HJK 1995, FF Jaro från Jakobstad 1996 och TPS från Åbo 1997.

Dock spelades inget kval till dessa gruppspel och från 1998 till nedläggandet 2008 spelades Intertotocupen som en direkt utslagningstävling.

Artikeln uppdaterad med kommentar från HJK:s huvudtränare Toni Koskela 12.8.2022 kl. 10.08