Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s justitieminister: Jag gav personligen grönt ljus åt FBI att genomsöka Trumps hem – ordern kommer offentliggöras

en äldre man i kostym och med glasögon talar i en mikrofon.
Bildtext USA:s justitieminister Merrick Garland säger att ordern om husrannsakan hos före detta presidenten Donald Trump kommer att offentliggöras.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den amerikanska justitieministern Merrick Garland bekräftade på torsdagskvällen att federala polisen FBI utreder ex-presidenten Donald Trump. Han kallar attackerna mot FBI sedan husrannsakan ohederliga.

En husrannsakningsorder för FBI att genomsöka Trumps hem i Florida godkändes och undertecknades i federal domstol den 5 augusti.

Justitieminister Garland bekräftar också att han personligen godkänt husrannsakan.

– En order om husrannsakning godkändes av en federal domstol efter att man hade hittat grund för en husrannsakan, sa Garland under en presskonferens på torsdagskvällen finsk tid.

Han tillägger att han bett domstolen att offentliggöra husrannsakningsordern på grund av "anmärkningsvärt allmänt intresse".

Garland bekräftade också, det som FBI tidigare sagt, att polisen tog sig in i Trumps hem för att undersöka ifall Trump olagligt tagit med sig hemligstämplade dokument från Vita huset. Saken fortsätter att utredas av FBI, sa han.

En man i vit t-skjorta och röd keps, med en golfklubba i handen.

FBI utförde razzia mot Donald Trumps hem i Florida

Husrannsakan sannolikt kopplad till hemligstämplat material.

Trumps team fick kopia av ordern

Nyheten om att Trumps hem genomsöktes har väckt stort intresse. Många republikaner har kritiserat FBI och justitieministeriet för husrannsakan.

– Alla attacker mot ministeriet och FBI saknar grund. Vi kommer att offentliggöra ordern för husrannsakan och komma med mer information om razzian när det är möjligt.

Ministern bekräftar också att Trumps team fått en kopia av ordern. Kopian skickades dagen för husrannsakan.

– Den tidigare presidentens rådgivare var på plats [i Florida] under tiden för husrannsakan.

Källor: Reuters, AFP, AP