Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juniorlejonen vann över Tjeckien på straffar – båda lagen hämtade upp varsitt underläge som redan verkade hopplöst: "Inte lätt att vända ett tvåmålsunderläge"

Från 2022
Uppdaterad 12.08.2022 08:50.
Det finska laget firar Roby Järventies mål.
Bildtext Roby Järventies mål var Finlands första glädjeämne i matchen.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Tjeckien hade Finland i gugning under långa perioder under första halvan av matchen i JVM, medan Finland var det starkare lagot mot slutet av ordinarie matchtid. Slutligen var det straffläggning som krävdes för att Finland kunde utgå med segern.

Till slut var det Kasper Simontaival som nionde straffskytt kunde göra vinstmålet i JVM-gruppspelsmatchen mellan Finland och Tjeckien i Edmonton.

Finland vann med 4–3 efter att ha legat under med 0–2 i första perioden och tagit ledningen med 3–2 i den tredje perioden.

– Det var en brokig match. Ingetdera laget är knappast hemskt nöjda med kvaliteten i spelet. Å andra sidan lyckades vi vända ett tvåmålsunderläge. Vi måste tänka ut vad det berodde på att en del av laget inte var på sin vakt i början, sa finländska chefstränaren Antti Pennanen för Discovery efter matchen.

I straffläggningen var den tredje skytten Roby Järventie den första som kom åt att näta. Tvåmålsskytten under ordinarie matchtid, Jan Mysak kvitterade som åttonde man.

Simontaival var näst i tur och avslutade kyligt med en puck som gled in sakta längs isen bredvid främre stolpen. Tjeckien Matyas Sapovaliv fick på sitt försök inte hål på Leevi Meriläinen i Finlands mål, och matchen var avgjord.

Simontaival gjorde vinstmålet i straffläggning

Straffskyttarna i ordningsföljd: Roni Hirvonen FIN – miss, Jiri Kulich CZE – miss, Roby Järventie FIN – mål, Michal Gut CZE – miss, Aatu Räty FIN – miss, Jaroslav Chemlar CZE – miss, Joakim Kemell FIN – miss, Jan Mysak CZE – mål, Kasper Simontaival FIN – mål, Matyas Sapovaliv CZE – miss.

Leevi Meriläinen Suomen maalilla.
Bildtext Leevi Meriläinen blev hjälte i straffläggningen.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

Båda lagen jagade en seger

Både tredje perioden och förlängningen hade bjudit på svängigt spel där båda lagen skapade chanser an efter.

Tredje perioden var precis över halvvägs och ett finländskt powerplay hade just tagit slut. Kapten Roni Hirvonen bredvid det tjeckiska målet spelade bakåt till profilnamnet Aatu Räty, som pangade in pucken och Finland gick upp i ledning.

Roni Hirvonen.
Bildtext Rony Hirvonen spelade fram Finlands ledningsmål.
Bild: Pasi Mennander / Leijonat.fi

Finland lyckades inte förvalta sin ledning särdeles länge. Jan Mysak nätade i en tät kampsituation med sju minuter kvar av perioden.

I följande läge fick Mysak någon stöt och begav sig mot omklädningsrummet för en stund.

Strong start av Tjeckien

De två första perioderna var något av spegelbilder av varandra.

Där det mesta handlade om Tjeckien under de första 20 minuterna, var det tydlig finländsk kontroll i den andra perioden.

Efter att båda lagen fått försöka på målskyttet under de inledande minuterna av matchen var det snart Tjeckien som lyckades.

Jokerit-junioren Jaroslav Chmelar fick pucken efter en försvarszonstabbe av Kasper Puutio. Chemlar kunde fritt lägga mål ur liten vinkel på Leevi Meriläinen.

Bara några minuter senare smällde det igen bakom Meriläinen, den här gången i powerplay. Först kom Jan Mysak åt att slå pucken i mål från mållinjen efter att spelredskapet slankt mellan benen på Meriläinen. Domarna hade dock redan hunnit blåsa av spelet.

Snart fick Jiri Kulich skjuta i mål från blålinjen efter en solklar tjeckisk tekningsseger.

Finland återhämtar sig

Finland öppnade sitt målskytte med tre och en halv minut kvar av första perioden.

Laget hade just inlett sitt powerplay. Tjeckerna försvarade mot toppdraften Joakim Kemell på andra kanten. Kemell spelade vidare till Aleksi Heimosalmi på mitten.

Roby Järventie på andra kanten kom åt att näta efter att han blev frispelad av Heimosalmi.

Finland hade sina dittills bästa stunder i början och i slutet av perioden.

En halv minut innan paus gav Brad Lambert pucken till ett friläge för Ville Koivunen framför mål. Koivunens frustrerade min var talande efter att Bednar tagit skottet.

I början av den andra perioden kom Finland i kapp. Joel Määttä vann en tekning i anfallszon, och snart hamnade pucken hos Kasper Puutio på andra sidan. Han kom åt att skjuta fritt och kvittera matchen. Tjeckerna försökte sig ännu på en videogranskining med motivering att Määttä, som smugit sig framför kassen, skulle ha stört målvakten.

Suomi juhlimassa Roby Järventien maalia.
Bildtext Juniorlejonen visade styrka när det gällde.
Bild: Pasi Mennander / Suomen Jääkiekkoliitto

– Det viktigaste var att vi fick en vinst, trots att den kom under svåra förhållanden. På grund av att det var en morgonmatch var det väldigt hett i hallen. Att kliva tillbaka från ett tvåmålsunderläge är inte lätt, kommenterade Pennanen till MTV Urheilu.

– Utöver segern vill jag tacka laget för deras seghet.

Finland har inlett JVM med två segrar och möter Slovakien på lördag kl. 21 finsk tid.

Diskussion om artikeln