Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Planerna på nya äldreboendet i Kaskiakvarteret i Åbo framskrider – vd: "Inte frågan om ett typiskt serviceboende"

Ett personporträtt av en man.
Bildtext Enligt Henrik Karlsson, verkställande direktör för stiftelsen Eschnerska Frilasarettet, ska det nya äldreboendet kännas som vilket hyreshus som helst.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Nästa år börjar man bygga ett nytt äldreboende i Kaskiakvarteret intill Åbolands sjukhus i Åbo. Går allt enligt planerna kommer enheten stå klart vid årsskiftet 2024–2025.

Det råder ett negativt stigma kring äldreboenden, vilket stiftelsen nu hoppas ändra på. Tanken är att skapa ett tryggt och bekvämt boende för äldre personer, säger Henrik Karlsson som är vd för stiftelsen Eschnerska Frilasarettet.

– Det är inte ett serviceboende som vi nu bygger. Vi vill att det nya äldreboendet ger känslan av en normal hyresbostad, säger Karlsson.

Med den nya enheten vill Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet skapa ett äldreboende som stöder social gemenskap för personer över 60 år.

Äldreboendet ska byggas i Kaskiakvarteret, som gränsar till Kaskisgatan och Österlånggatan i Åbo.

Byggprojektet påverkas av prishöjningar och ekonomisk osäkerhet

I skrivande stund är planeringen av det nya äldreboendet i full fart, men projektet påverkas av tillgången på byggmaterial, prishöjningar och ekonomisk osäkerhet i världen.

– Styrelsen frågar sig själva ifall nu är ett bra läge att inleda byggandet? Det kan hända att det vore klokare att vänta och se tiden an, säger Karlsson.

Det är inte enbart ekonomiska frågor som kan påverka bygget – det råder också en osäkerhet bland de företag som bygger.

– Om väldigt många byggföretag drar i bromsen, kan det leda till att många byggfirmor blir utan jobb, vilket placerar oss i en bra ställning, säger Karlsson.

Han tillägger att stiftelsen kan kompensera för de dyra materialkostnaderna genom att hitta billig arbetskraft.

Ett mötesrum.
Bildtext Stiftelsens uppgift är att understöda sjukhusverksamhet, förebyggande hälsovård och tryggt boende för äldre.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Henrik Karlsson anser att vi redan har upplevt de största prishöjningarna då det kommer till byggmaterial. Med sin långa erfarenhet inom branschen tror Karlsson nu att kostnaderna för en del byggmaterial är på väg neråt.

Ny form av bekvämt boende

Det nya äldreboendet i Kaskiakvarteret i Åbo är något som har planerats länge. Enligt Karlsson bygger stiftelsen inte ett serviceboende, utan en ny form av bekvämt boende.

– Ett serviceboende inbegriper att du köper en service. Det kommer du inte att göra i det nya äldreboendet i Kaskiakvarteret. Vi bygger ett tryggt äldreboende där vi i planeringsstadiet tar i beaktande äldre personers önskemål, säger Karlsson.

Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet kommer att äga huset och erbjuda boende i form av hyresbostäder.

En utomhus bild.
Bildtext Här ska den nya fastigheten byggas. Förut fanns här en bensinstation.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Tanken är att det nya äldreboendet ska för invånarna kännas som ett fullständigt normalt hyreshus.

Enligt planen ska husets andra och tredje våning hyras ut till tredje sektorn. På så sätt kan invånarna ta del av verksamhet som tredje sektorn ordnar i huset.

Med tiden hoppas Karlsson också att ett så kallat husråd formas, som sedan kan påverka vad som sker i huset, till exempel genom att komma med verksamhetsönskemål.