Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Sju brittiska städer tävlar om att få ordna Eurovisionen nästa år – London fick kalla handen

Sam Ryder spelar gitarr på Eurovisionsscenen.
Bildtext Brittiska Sam Ryder kom tvåa i årets Eurovision med låten Space Man. Trots att han inte vann får Storbritannien stå värd för nästa års tävling eftersom vinnaren Ukraina inte har möjlighet.
Bild: Corinne Cumming / EBU

Tjugo städer i Storbritannien anmälde sitt intresse för att få ordna nästa års upplaga av Eurovision Song Contest. Sju av dem går vidare i slutomgången.

Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle och Sheffield – i någon av dessa städer kommer nästa års upplaga av Eurovision Song Contest att ordnas.

Storbritannien, som blev tvåa i årets musiktävling, står värd för Eurovisionen år 2023 eftersom vinnaren Ukraina inte har möjlighet att ordna tävlingen på grund av kriget.

Rundradiobolaget BBC uppger att 20 brittiska städer uttryckte sitt intresse för att ordna tävlingen. Till de städer som fick nobben hör bland annat huvudstaden London och storstaden Belfast i Nordirland.

Inget lätt uppdrag att ordna ESC

Eurovisionen lockar årligen tusentals turister till den stad som står värd för tävlingen. Staden får också stor publicitet i och med att drygt 160 miljoner människor brukar titta på Eurovisionen från hemmasoffan varje år.

Enligt BBC har de sju städerna som nu tävlar om att få ordna Eurovisionen visat att de har förmåga, möjlighet och tillräcklig erfarenhet för att ordna ett evenemang av den här kalibern.

Kalush Orchestra poserar med Ukrainas flagga på Eurovisionsscenen.
Bildtext Den brittiska stad som ordnar Eurovisionen måste också uppmärksamma ukrainsk kultur och musik för att hedra årets vinnare, Kalush Orchestra från Ukraina.
Bild: Live Media Publishing Group / Alamy/All Over Press

Fem av städerna hittas i norra England och en av städerna i Skottland; Glasgow. Inga städer från Wales visade intresse att ordna Eurovisionen och Belfast, enda staden från Nordirland som ville ordna tävlingen, fick ett nej.

Det var också viktigt att städerna har goda meriter för att ordna ett evenemang som fokuserar på att fira populärmusik.

London uppfyller kraven, men fick ändå ett nej eftersom både BBC och beslutsfattarna vill flytta fler evenemang till andra städer än huvudstaden. Andra städer som fick nobben är bland annat Aberdeen, Brighton, Bristol och Darlington.

Birmingham, Glasgow och Manchester favoriterna just nu – vad tycker du?

Det är inte ett lätt jobb att ordna Eurovision Song Contest. Det kräver mycket arbete, pengar och planering. Pengafrågan är en av de avgörande aspekterna när BBC och Eurovisionsteamet väljer den slutliga staden.

Också arenan påverkar – den stad det blir måste ha en tillräckligt stor och fin arena att ordna evenemanget i.

Staden ska också kunna visa sin lokala kultur och likaså marknadsföra ukrainsk kultur och musik. BBC och EBU har ett flertal gånger poängterat vikten av att uppmärksamma vinnaren Ukraina.

Sam Ryder, som representerade britterna i årets tävling, har också understrukit att nästa års Eurovision är till för att visa uppskattning för Ukraina.

– Det är ukrainarnas fest, vi bara ordnar festen. Vi vet hur man ställer i gång en fest och vi vill vara en plats där vi alla kan fira ukrainsk kultur, historia och musik och samtidigt visa solidaritet från hela Europa, sa Ryder när det blev klart att Storbritannien tar sig an uppdraget att ordna tävlingen.

Birmingham och Glasgow är favoriter på vadslagningssidorna. Glasgow är också publikens favorit tillsammans med Manchester.

Eurovisionen ordnades senast i Storbritannien år 1998 och då stod Birmingham värd för kalaset. Manchester tillhör en av favoritstäderna bland Eurovisionsfansen eftersom det är staden med flest ukrainska invånare utanför London.

Källa: BBC