Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Galna rekryter, konflikträdda chefer och pinsamma tonårstjejer – fem komediserier du borde se på Yle Arenan

Från 2022
En arméklädd man låtsas att hans händer är kikare.
Bildtext Galenskaperna i den norska armén fortsätter - se den andra säsongen av den norska komediserien Rekryterna på Yle Arenan.
Bild: Nrk Aktivum As

Ett gott skratt förlänger livet och vi hjälper dig att möjligtvis leva lite längre (men vi lovar inget). Klicka igång någon av dessa dramakomedier på Yle Arenan när du behöver något roligt att se på.

Rekryterna

En krigsgalning, en bortskämd student, en kvinnlig chauvinist och en mångkulturell vit rappare från östra Oslo. Är det här gänget som som ska försvara Norge? De fyra klantskallarna blir tvungna att kämpa i en strikt militärmiljö där deras vanliga sätt att lösa problem inte leder någonvart.

Den norska komikern Herman Flesvig spelar alla fyra huvudroller. Dessutom dyker flera kända norska skådespelare (Aksel Hennie, Kristoffer Hivju och Josefine Frida) upp i denna säsong av Rekryterna.

Rekommenderat tilltugg: "Sodemunk". Alltså en munk från soldathemmet. Också en helt vanlig munk duger.

Se Rekryterna här.

Programmet är inte längre tillgängligt

Orkestern

Här får du lite dansk satirisk humor i The Office-anda. Orkestern handlar om en arbetsplats. Och inte vilken som helst arbetsplats, du får följa med bakom kulisserna på en symfoniorkester.

Den konflikträdde Jeppe är nyanställd chef för Köpenhamns symfoniorkester och försöker hantera en röra av maktkamper, sextrakasserier och otrohet. Han är chef för ett gäng självupptagna musiker. De olika personligheterna ska jobba som ett team, vilket är lättare sagt än gjort.

Orkestern är skapad av Adam Price som ligger bakom succéserien Borgen. I seriens hemland beslöt public service-bolaget DR att skjuta framåt premiären eftersom en skandal kring sextrakasserier inom DR:s flickkör hade blossat upp några månader tidigare. Tidpunkten ansågs vara fel för publicering av en serie om ämnen sexism, makt och obalanser i den musikaliska världen. Men nu finns serien publicerad både i sitt hemland och på Yle Arenan.

Rekommenderat tilltugg: Ost, kex och vin.

Se Orkestern här.

Programmet är inte längre tillgängligt

Vuxna!

Den inhemska favoritserien Vuxna! (AIKUISET) har blivit belönad med tre Venla-statyetter. Serien kommer att få en tredje och sista säsong den 12.9.2022. Nu hinner du kolla de tidigare säsongerna så är du insatt i Oonas och Arttus eskapader lagom till den nya säsongen. Serien har svensk textning.

Vuxna! är en komediserie om stadsbor i tjugoårsåldern, som lever någonstans i det diffusa gränslandet mellan barndom, tonåren och vuxenliv. Bästisarna Oona och Arttu snubblar, sprattlar och söker sin plats i livet, men som tur är kan de göra det hand i hand.

De två huvudrollsinnehavarna Anna Airola och Elias Salonen studerade sitt första år på Teaterhögskolan när de fick rollerna som Oona och Arttu. Nu när den sista säsongen publiceras har de precis båda fått sin examen och är nybakta skådespelare.

Rekommenderat tilltugg: Chai latte eller öl.

Se de två första säsongerna av Vuxna! här.

Se den tredje säsongens trailer här. De nya avsnitten publiceras 12.9.2022. - Spela upp på Arenan

Pen15

Den amerikanska dramakomedin Pen15 välkomnar dig tillbaka till det ljuva 2000-talet. Serien öppnar ett pinsamt roligt fönster till tonåriga skolflickors värld. Bästisarna Anna och Maya är 13 år gamla och i den åldern är livet pinsamt, hemskt, traumatiskt och ibland hysteriskt roligt.

Serien bygger på huvudrollsinnehavarna Anna Konkles och Maya Erskines egna erfarenheter. Anna och Maya är i dag 30 år gamla, men smälter utmärkt in i rollen som 13-åringar bland andra hälften så unga skådisar.

På Arenan kan du se två säsonger av Pen15. Förutom att det är roligt så får du en härlig tillbakablick till 2000-talet. Minns du modemljudet, de första mobiltelefonerna och de pinsamma händelserna i högstadieåldern som fick dig att vilja sjunka genom marken? Serien saknar svensk textning.

Rekommenderat tilltugg: Slickepinne.

Se två säsonger av Pen15 här.

Programmet är inte längre tillgängligt

Jordbrukarna

Mera norsk humor bjuder denna serie på. Jordbrukarna är en lite skruvad serie som handlar om Marwan vars fästmö dött i en bilolycka. Hans svärföräldrar försöker få vårdnaden om Marwans dotter och han bestämmer sig för att kidnappa henne. Hans plan är att föra dottern till Iran där hans egen pappa bor.

Men det blir strul med de falska passen och han tvingas gömma sig. Han följer med sin barndomskompis och några andra män till en bondgård i Telemark. Men vad har männen egentligen för planer?

Jordbrukarna bjuder på oväntade vändningar och humoristiska replikväxlingar.

Rekommenderat tilltugg: Popcorn.

Se Jordbrukarna här.

Programmet är inte längre tillgängligt