Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Staten subventionerar olönsamma inrikesflyg för tiotals miljoner i näringslivets namn – samtidigt ska flygen rymma golfklubbor och skidutrustning

Från 2022
Uppdaterad 13.08.2022 11:14.
Nyxairs passagerarflyg av modell Saab 2000 på väg att starta från Jyväskylä flygplats.
Bildtext Den kortaste flygrutten som stöds går till Jyväskylä.
Bild: Jari Tanskanen / Yle

Fem flygrutter subventioneras för omkring 40 miljoner euro av staten, trots att ytterst få flyger på rutterna. Vi har också granskat hur riksdagsledamöterna använder de här flygen.

Sedan Finnair slutade flyga till flera regionala flygfält i Finland i början av coronapandemin gick staten in för att subventionera flygrutter temporärt till Karleby-Jakobstad, Kemi-Torneå, Jyväskylä, Joensuu och Kajana. Det är få som använder rutterna, trots slopade reserestriktioner.

Finnair slutade flyga rutterna i slutet av 2020 och redan innan pandemin led rutterna av lönsamhetsproblem, trots att antalet passagerare var avsevärt större då. Staten valde att under pandemin köpa rutterna temporärt, genom att utnyttja det som kallas för allmän trafikplikt.

Det är tillåtet i en EU-förordning om det anses väsentligt för den ekonomiska och sociala utvecklingen i den region som flygplatsen betjänar.

Transport- och kommunikationsverket Traficom gjorde en snabb analys av läget, för att se vilka rutter som kunde stödas och om de uppfyller kraven. De intervjuade lokala aktörer, såg på gammal forskning och data om passagerarmängder innan coronapandemin. Rapporten resulterade i att rutterna kunde subventioneras.

För det budgeterades 11,5 miljoner euro och efter upphandlingen visade det sig att kostnaderna överskred det budgeterade, men flygen fick börja trafikera i april 2021.

Forskare: Beslutet kom innan det fanns motiveringar till det

Vid Statens ekonomiska forskningscentral VATT kritiserar ledande forskare Marita Laukkanen beslutet i hårda ordalag.

– Den enda orsaken till flygen är regionalpolitik. Man vill trygga flygrutter till de orter dit det inte lönar sig att flyga kommersiellt, men jag undrar hur man har bedömt nyttan och kostnaderna här. Man får ett intryck av att man har fattat beslutet att staten köper rutterna och först efter det funderat på hur man motiverar beslutet, säger Laukkanen.

Vaaleahiuksinen nainen seisoo porttikäytävän edessä.
Bildtext Marita Laukkanen anser att motiveringarna för att stöda flygen är föråldrade.
Bild: Sampo Saikkonen / Yle

Enligt upphandlingen skulle flygen endast gå till slutet av 2021, men det fanns en option för fortsatt trafik som utgår den här veckan. Staten beslöt ändå att upprätta en ny upphandling, och den väntas vara klar så att flygen kan gå igen i slutet av oktober.

Trots att det gått två år sen den ursprungliga analysen så baserar sig beslutet fortfarande på den. Laukkanen anser att den inte längre är aktuell.

– För det första är den från den värsta pandemitiden. För det andra ser man på passagerarmängder innan pandemin, och den forskning som citeras är tio år gammal. Så det säger knappt något om hur situationen är idag.

Näringslivets behov eller skid- och golfresor för inrikespassagerare?

Passagerarmängderna har inte återhämtat sig trots de slopade reserestriktionerna. I offentligheten har politiker och regionala aktörer försvarat flyget med näringslivets intressen och behov för att nå världen. Det är speciellt exportindustrins behov man har värnat om.

Antalet passagerare per år till Joensuu, Kajana, Jyväskylä, Karleby-Jakobstad och Kemi-Torneå. Passagerarmängderna är små i jämförelse med 2019.

Siffrorna talar ändå ett tydligt språk. I november 2021 var det i snitt fem (5) passagerare på varje flyg på Jyväskylärutten, och på den kombinerade rutten Karleby-Jakobstad och Kemi-Torneå fanns under samma tid i snitt 14 passagerare.

Laukkanen anser att det behövs en bättre analys om företagens behov, då inte ens reglerade biljettpriser får efterfrågan att stiga.

– Vi ser ju att företagen inte har haft en vilja att betala och efterfrågan är låg trots de subventionerade priserna. Inte ens exportföretagen flyger som förr, säger Laukkanen.

Samtidigt som man i offentligheten talar om företagens intressen, så dyker det också upp en detalj i den pågående upphandlingen som får Laukkanen att höja på ögonbrynen.

Där framgår det att de flygplanen som åker till Kajana och Joensuu måste vara så stora att passagerare kan resa med golfklubbor och skidutrustning.

– Jag anser att det är en viktig fråga att se över vad man använder pengarna till. Nu ger man stöd för tusentals euro per biljett så att människor kan åka och spela golf och åka slalom. Samtidigt grubblar man över om staten kan stödja låginkomsttagare att betala värme- och elräkningen i vinter.

Politikerna hänvisar till tidsbesparing då de flyger

Som en del av granskningen av inrikesflygen gjorde Svenska Yle en informationsbegäran till riksdagen för att se hur riksdagsledamöter använder flygen. Enligt riksdagens resestadga får riksdagsledamöter använda inrikesflyg i sitt arbete.

I tabellen framgår alla riksdagsledamöternas flyg och du kan själv kolla på dem per rutt.

Sammanlagt är det 46 riksdagsledamöter som har använt flyget så länge det har varit subventionerat. Anna-Maja Henriksson (SFP) är justitieminister och hon har använt flyget fjärde flest gånger. Hon flyger på rutten till Karleby-Jakobstad. Henriksson menar att hennes flygande handlar om att spara tid.

– För en minister är varje minut, varje halvtimme för att inte tala om varje timme jättejättevärdefull. Därför väljer jag det sätt som jag just då kommer den dagen snabbast till Helsingfors eller från Helsingfors hem tillbaka, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson fotograferad något från sidan. Hon är klädd i en vit blus med en ljusröd tröja på.
Bildtext Anna-Maja Henriksson har använt flyget till Karleby 34 gånger så länge det har subventionerats.
Bild: Silja Viitala / Yle

Henriksson är bosatt i Jakobstad. I samma valkrets verkar också kristdemokraten Peter Östman som är bosatt i Larsmo. Han har använt flyget en gång så länge det har varit subventionerat. Tidigare flög Östman regelbundet, men nu är det tåget som gäller för honom.

– Jag har åkt tåg helt enkelt av den anledningen att de få flygturer som har funnits till erbjudande så har inte varit så lämpliga med tanke på utskottsarbetet. Det bestämmer tidtabellen för oss vanliga riksdagsledamöter, säger Östman.

Tågförbindelsen till Karleby tar knappt fyra timmar, vilket förbindelsen till Jakobstad-Pedersöre station också gör. Enligt EU-förordningen om allmän trafikplikt får man inte subventionera flyg på rutter dit tåget tar under tre timmar.

Karta som visar flygplatsernas placering i Finland.
Bild: Petter West / Yle

Tåget går bara lite över gränsen för reglerna om subventioner

Flygrutten till Jyväskylä subventioneras. Samtidigt tar det snabbaste tåget till Jyväskylä tre timmar och 11 minuter. Med andra ord är det bara dryga tio minuter över det som EU tillåter.

Också till Jyväskylä flyger flera riksdagsledamöter. Joonas Könttä (C) från Jyväskylä är den som har använt det subventionerade flyget näst mest gånger. De 11 gångerna som han har flugit har det handlat om tidtabeller, eftersom tåget annars är hans primära färdmedel.

– Under pandemin har tågförbindelsen varit sämre. Därför har det varit omöjligt att hinna på morgonen till Helsingfors.

Joonas Könttä haastateltavana.
Bildtext Joonas Könttä har använt flyget till Jyväskylä 11 gånger.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

Trots att Könttä själv har stött flygen han ändå kritisk till att statsstödet ska fortsätta.

– Jag anser nog att vi kritiskt måste granska hur och med vilka vilkor man stöder trafik, speciellt inom flygtrafiken. Om planen fortsättningsvis är tomma så stöder jag inte att samhället står för kostnaderna, säger Könttä.

Också Henriksson anser att man ska förbereda sig i regionerna att marknadskrafter ska ta över flygen, men att flygen är viktiga för exporten.

– Vi behöver flygplatser som betjänar näringslivet i hela landet och det ligger i allas intresse att hålla landet levande. Det exportberoende Österbotten och det exportberoende Finland behöver alltid tänka bredare när det gäller logistik, säger Henriksson.

Rättelse klockan 16.49: Namnet på Transport- och kommunikationsverket Traficom ändrades från det tidigare felaktiga Trafikledsverket Traficom.

Precisering 13.8.2022 Klockan 11.10 av Marita Laukkanens citat " Nu ger man stöd för tusentals euro per biljett". Tidigare stod det att man stödjer flygen för tiotals miljoner, men för att undvika missförståd ändrades citatet, eftersom alla passagerare inte åker på golf- eller slalomresor.