Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Från och med hösten övervakar polisen gatorna i Pargas med kameror

Uppdaterad 15.08.2022 11:17.
En övervakningskamera på en stolpe.
Bildtext Arkivbild. Hittills har polisen i Sydvästra Finland gjort kameraövervakningssamarbete med Åbo, Björneborg, Salo och Reso.
Bild: Jani Aarnio

Polisinrättningen i Sydvästra Finland och Pargas stad ingår ett avtal om kameraövervakning. Syftet med kamerorna är bland annat att förbättra säkerheten på gatorna och stärka medborgarnas känsla av trygghet.

Polisinrättningen i Sydvästra Finland och Pargas stad har slutit ett avtal om kameraövervakning. I praktiken innebär detta nya övervakningskameror i gatubilden, vilka polisen kan använda för att bland annat upprätthålla allmän ordning och säkerhet.

Enligt avtalet ska övervakningskameror på offentliga platser installeras under hösten. Till en början kommer det endast att finnas ett fåtal kameror, men i framtiden kommer fler att installeras.

– När något händer i staden, kan situationen följas från polisens lägescentral och information ges till polispatrullen som åker till plats, säger överkommissarie Kai Loukkaanhuhta från Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Förutom att upprätthålla allmän ordning och säkerhet kan polisen utnyttja kamerorna på många olika sätt.

– Kamerorna kan till exempel användas för att främja trafiksäkerheten, säkerställa smidigt trafikflöde, skydda egendom samt förebygga och lösa brott, listar Loukkaanhuhta.

Ännu bättre verktyg för säkerhetssamarbetet

Pargas stad ser flera fördelar med samarbetet.

– Avtalet kommer att ge vårt säkerhetsarbete ännu bättre verktyg, vilket bidrar till stadsbornas säkerhet och förstärker känslan av trygghet, säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén.

Nygrén ser att enbart närvaron av kameror har en tydlig förebyggande verkan.

– Om brott inträffar kan staden erbjuda stöd för att göra polisverksamheten mer effektiv.

Andra kommuner är också intresserade av den här typen av övervakning. Hittills har polisen i Sydvästra Finland gjort kameraövervakningssamarbete med Åbo, Björneborg, Salo och Reso. Förhandlingar förs också aktivt med andra kommuner.

– För polisen är detta en av de viktigaste formerna av säkerhetssamarbete med kommunerna, betonar biträdande polischef Maria Hoikkala från Polisinrättningen i Sydvästra Finland.