Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nina Chydenius vänder på varje sten inför mästerskapsdebuten – satsar egna pengar på EM-uppladdningen: "Viktigaste tävlingen i mitt liv"

Nina Chydenius löper.
Bildtext Nina Chydenius ställer sig på startstrecket på måndag klockan 11.30.
Bild: Hugh de Paor/SPP/Shutterstock/All Over Press

De första medaljerna i EM i friidrott i München delas ut på måndagseftermiddag i och med damernas maraton. Bland deltagarna finns Nina Chydenius som gjort sitt yttersta för att stortävlingsdebuten ska gå så bra som möjligt.

Väderprognosen förändrades i grevens tid. Det utlovas fortfarande extrem hetta under vissa dagar av EM-veckan men måndagen är ett undantag. Men för måndagen utlovas drägliga förhållanden då både damernas och herrarnas maratonlopp äger rum.

Maratonlöparna hann redan gå ut med ett upprop om att starttiderna borde tidigareläggas. Nina Chydenius var en av de löpare som undertecknade uppropet, men hon var helta tiden förberedd för alla alternativ.

– Jag har hela tiden utgått från att det blir en tävling i hög värme. Det är lugnt – allt passar, säger hon till Yle Sporten.

– Jag tycker själv att jag är bra på att springa i värme. Jag har löpt mina personliga rekord i banlopp då det har varit varmt. Men till skillnad från maratonlopp så behöver man inte dricka då man löper 5 000 eller 10 000 meter.

Tar kroppen emot vätska?

Hon medger att måndagens tävling är en resa in i det okända. Hon har bara löpt ett maraton i sin karriär och den tävlingen gjorde hon i optimala väderförhållanden i Sevilla i februari.

– Jag är inte rädd att jag kommer att bli överhettad eller att det blir jobbigt. Det oförutsägbara är om kroppen tar emot vätska. Ju hårdare påfrestning desto mer jobbar kroppen emot vätskeintaget. Om vätskan bara klunkar i magen kan man få muskelkramper, säger hon.

Nina Chydenius löper.
Bildtext Nina Chydenius har vunnit FM-guld på 10 000 meter i de två senaste Kalevaspelen.
Bild: Friidrottsförbundet / Anssi Mäkinen

Maratonloppet i München har varit hennes stora mål hela året. Hon har utnyttjat alla möjligheter att känna sig för hur hennes kropp anpassar sig till hög värme. Till exempel genom att göra träningspass under dygnets varmaste tidpunkt i samband med värmeböljan i Finland efter midsommar.

– Jag löpte tio kilometer och de passen brukar kännas trevliga, men efter 1,7 kilometer började jag titta på klockan och undra hur mycket jag har kvar. Det är psykiskt tungt då pulsen stiger med 5-10 slag per minut jämfört med normala förhållanden.

Hon har gjort snarlika pass i München och kroppen reagerade på samma sätt.

– Det betyder inte att jag inte skulle kunna löpa bra. Det blir mer jobb, inte är det desto värre, försäkrar hon.

Nitiska förberedelser

Merparten av idrottarna i den finländska truppen åker till München några dagar före sina EM-starter. Nina Chydenius valde ett annat upplägg. Hon anlände till EM-orten redan i måndags.

– Jag vill göra saker så bra som möjligt. Det här är den viktigaste tävlingen i mitt liv. Om Kalevaspelen inte skulle ha arrangerats förra veckoslutet så skulle jag ha åkt till Portugal för ett par veckor sedan. Då skulle jag ha tränat i varmare förhållanden och kroppen skulle ha känt att det är ju svalt här i München.

Nina Chydenius i närbild.
Bildtext Det kommer att göra ont vid något skede, säger Nina Chydenius.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Hon har vänt på varje sten för att förbereda sig för stortävlingsdebuten. Hon har sin massör med sig för att hon upplever att de sista dagarna inför starten är oerhört viktiga.

Men smakar det så kostar det. Hon betalar över tusen euro ur egen ficka för att få den bästa möjliga uppladdningen.

– Jag vill känna mig lugn då jag är vid startstrecket. Det finns stressmoment i alla fall men nu kan jag vara säker på att jag har gjort allt vad jag kunnat.

Det stora jobbet är redan gjort

Ett ord hon upprepar otaliga gånger under intervjun är lugn. Hon känner ingen större nervositet eller att hon skulle vara extra upprymd inför sitt största lopp i karriären.

– Jag är jättetaggad att få tävla, men det är en tävling bland andra. Om jag tänker alltför mycket på att det är EM så sätter jag alltför mycket press på mig. Jag vet att jag kan springa jättebra.

Hon poängterar att det stora jobbet redan är gjort. Det som återstår är festdagen, det vill säga tävlingen.

– Jag är tacksam över att jag är hel och frisk, men det känns som att det är här jag ska vara. Det här är min första stortävling och det ska bli fler de kommande åren. Jag hoppas bara att mina ben håller och att jag kan fokusera på idrotten och min familj. Att jag får ihop det ekonomiskt för jag vet att jag kan bli bättre.

Budorden: Närvaro, tacksamhet och glädje

Eftersom förutsättningarna är oberäkneliga på måndag på grund av värmen så väljer Nina Chydenius att inte sätta upp specifika mål för måndagens tävling. Hon berättar att hon inför och under varje tävling har tre teser i sina tankar: Att vara närvarande, tacksam och glad.

– Om jag är närvarande och lyssnar på min kropp hela vägen och aldrig tycker synd om mig, för det kommer att göra ont vid något skede, då vet jag att jag kan prestera optimalt. Jag måste hålla huvudet kallt och vänta, vänta, vänta. Men jag är en tävlingsidrottare så inte har jag kommit hit för att bli sist.

Maratonrutten består efter en inledande slinga på två kilometer av fyra varv över tio kilometer i centrala München.

– Tio kilometers rundor är perfekta. Det är som gjort för mig.

Maratonlöparna kan svalka sig två gånger per varv vid arrangörernas duschar. Dessutom finns det fyra drickastationer per varv: Två där idrottarna har sin egen dryck och två vattenstationer.

Diskussion om artikeln