Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingå är tillbaka på ruta ett när domstol ratar nya generalplanen – sätter käppar i hjulen för kommunens utveckling

Ingå kyrka
Bildtext Idylliska Ingå får leva med att möjligheterna till att utevcklas är begränsade i och med färskt domstolsbeslut.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Ingå fick en kalldusch i juli. Då kom nämligen beskedet att Helsingfors förvaltningsdomstol godkände NTM-centralens besvär över den nya generalplanen.

– Det är ju fruktansvärt tråkigt eftersom kommunen har jobbat med det här i över tio år. Den har också kostat en hel del för kommunen.

Det konstaterar kommunstyrelsens ordförande Henrik Wickström (SFP).

Det var den 19 juli som Helsingfors förvaltningsdomstol förkastade fullmäktiges beslut från 30.5 att godkänna den nya generalplanen för fastlandet som kommunen låtit göra.

Det är Nylands närings- trafik och miljöcentral (NTM-centralen) som besvärat sig.

– Vi har utarbetat fram den här planen tillsammans med NTM-centralen. När centralen sedan går och besvärar sig och det är deras åsikt som vinner i förvaltningsdomstolen, så nog är det ju tråkigt, säger Wickström.

Kom det som en klar blixt från klar himmel att myndigheten kunde tänka besvära sig eller var det något ni diskuterade om med varandra innan?

– Vi har fört diskussioner och också försökt uppdatera planen enligt den feedback vi fått från myndigheterna. Därför var det nog lite av en överraskning att man ville förbjuda användningen av hela den här planen.

Enligt förvaltningsdomstolens färska beslut är det, om kommunen inte ansöker om och beviljas besvärsrätt till högre instans, den gamla generalplanen från år 2000 som fortsättningsvis gäller i Ingå.

– Om man tänker på det fortsatta arbetet, så fanns det en del frågor som vi skulle ha velat att domstolen sagt sitt om. Det finns en del ärenden där kommunen och NTM-centralen har olika åsikter.

Vilka konsekvenser kommer det här nu att få dels för kommunens utveckling, dels för markägare på landsbygden?

– För kommunen betyder att vi nu måste sätta oss ner och fundera hur vi skall föra kommunutvecklingen vidare, eftersom vi litat på att vi kan jobba utgående från den nya planen. För privatpersoner fortsätter det utgående från den generalplan som vann laga kraft år 2000.

Strider mot kommunens strategiska mål

En av de saker som NTM-centralen motsatte sig i den nya planen var antalet byggrätter på landsbygden. Det faktum att den nya planen inte godkändes gör det också svårt för någon form av större handel att etablera sig i närheten av centrum.

Henrik Wickström ser inte att det fanns någon omedelbar orsak till att inte godkänna planförslaget.

Han menar att det känns lite motstridigt när pandemin visade att folk har en vilja att flytta ut på landet. Dessutom marknadsför sig Ingå som en naturnära skärgårdskommun för att locka inflyttare.

– Personligen tycker jag att det känns väldigt trist att NTM-centralen nu starkt går emot det som varit några av kommunens strategiska mål.

man framför muminhus
Bildtext Trist, tycker Ingå kommunstyrelses ordförande Henrik Wickström (SFP) om att den nya generalplanen ratas.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Överlag är han inne på samma linje som också andra kommuner uttryckt sin frustration över, det vill säga att NTM-centralen genom sina överklaganden naggar kommunernas planläggningsmonopol i kanterna.

– Jag önskar att den här frågan skulle diskuteras mer på nationell nivå.

Accepterar förmodligen situationen

På måndag (15.8) ska kommunstyrelsen besluta om man väljer att ansöka om besvärsrätt av Högsta förvaltningsdomstolen. Förslaget till mötet är att man inte gör det, men enligt Henrik Wickström så kommer styrelsen att fundera vilken linje man väljer.

– Utmaningen är ju att NTM-centralens ord väger så tungt i sådana här sammanhang att den nästan alltid får rätt. Men vi skall definitivt diskutera det, säger Henrik Wickström.