Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Skinnari vill begrava Östbanan – Rysslands invasion av Ukraina har förändrat allt

Från 2022
Uppdaterad 12.08.2022 15:59.
ville skinnari
Bildtext Ärendet ligger egentligen på Skinnaris kollegas Timo Harakkas bord.
Bild: Markku Tuhkanen / Yle

Rysslands anfall mot Ukraina och avbrottet i rälstrafiken över gränsen hotar nu också Östbanan – miljardprojektet som skulle förena Östra Finland med huvudstadsregionen.

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari (SDP) anser att hela projektet bör avbrytas eftersom läget har förändrats efter invasionen.

Snabb förbindelse österut

Östbanan skulle innebära en snabb förbindelse mellan Helsingfors-Vanda flygplats och Kouvola, via Borgå. Projektet har funnits med i planerna sedan början av seklet.

Banan har bland annat ansetts vara viktig för exporten till och turismen från Ryssland. Prislappen var till en början 1,7 miljarder euro men tros vara rejält mycket högre i dag.

Helt nytt läge nu, enligt Skinnari

Skinnari säger till Yle Uutiset att kriget i Ukraina har förändrat läget totalt.

– Östbaneprojektet bör avbrytas, och det bolag som grundats för att sköta det ska monteras ner, det står helt klart. Nu måste vi våga fatta snabba beslut.

Enligt Skinnari har saken inte diskuterats inom regeringen eller hans parti Socialdemokraterna ännu.

– Regeringen har semestrat men redan under den här valperioden måste vi dra konsekvenser av vad det ryska anfallskriget betyder för infrastrukturen och förbindelserna mellan våra länder.

Ovanligt utspel

Det hör inte till vanligheterna att en sittande minister så här starkt framför sina åsikter om en annan ministers och partikollegas område.

Kommunikationsminister Timo Harakka (SDP) är som bäst på arbetsresa i Bryssel och har inte kommenterat Skinnaris utspel.

Lahtisbon Ville Skinnari har för egen del flaggat för en utbyggnad av Helsingfors-Lahtis banan till S:t Michel via Heinola, men det alternativet föll bort ur Kommunikationsministeriets planer år 2020.

Skinnari förnekar att han med sitt utspel om att lägga ner Östbanan skulle idka någon som helst regionalpolitik.

Karleby järnvägsstation

Tåget tuffar inte via Lovisa - Östbanan vann över Kustbanan

Kustbanan samlade inte tillräckligt med ekonomiskt stöd.