Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Samma man äter gång på gång på restaurang utan att betala – vad kan göras för att förhindra det här?

Från 2022
En portion fish and chips på en vit tallrik på restaurangen Vltava i centrum av Helsingfors i oktober 2020.
Bildtext Mannen åt för 77,10 euro i restaurang Vltava i slutet av maj 2022 utan att betala för sig. Bilden är tagen i Vltava i oktober 2020.
Bild: Silja Viitala / Yle

Brottet går alltid till på samma sätt. Mannen äter och dricker stora mängder på restaurang utan att betala. Varje gång han släpps fri begår han samma brott på nytt. Vad kan samhället göra för att förhindra detta?

Torsdagen den 21 juli häktas en 51-årig man av Helsingfors tingsrätt. Han misstänks än en gång för samma brott, flera bedrägerier. Rätten har genom åren blivit en mycket bekant plats för honom.

I mitten av maj döms han för 24 bedrägerier som samtliga handlar om att han ätit och druckit på restaurang utan att betala. Notan varierar mellan 40 euro på Amarillo och 174 euro på Sue Ellen vid Södra hamnen. Restaurangbesöken har skett mellan juni 2021 och april 2022.

Han medger samtliga bedrägerier i rätten. Han döms också för snatteri och olaga hot.

Hotade en i personalen

Han ska i en restaurang i Esbo ha hotat en i personalen i samband med betalningen.

Han försöker först betala med ett kort där det inte finns pengar. När betalningen inte godkänns föreslår han att personalen ringer polisen. När han väntar på polisen hotar han skjuta en i personalen och andra kunder.

När den här domen ges i mitten av maj avtjänar han ett annat fängelsestraff. Åklagaren yrkar på att han hålls fortsatt häktad och han motsätter sig inte det här.

Tingsrätten förkastar yrkandet på fortsatt häktning och anser att eftersom han redan sitter frihetsberövad finns ingen konkret fara för att han fortsätter begå brott.

Han döms till nio månaders fängelse, men domen har inte vunnit laga kraft.

Restaurang Amarillo i Flamingo i Vanda.
Bildtext Tre gånger åt mannen vid olika Amarillo-restauranger utan att betala enligt domen från mitten av maj 2022.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Äter utan att betala tre dagar i följd

Efter att han släpps fri i slutet av maj är det dags igen.

Den 30 maj besöker han restaurang Chicos i köpcentret Sello i Esbo och äter för nästan 100 euro. Dagen därpå äter han i restaurang Vltava i Helsingfors centrum för 77 euro och följande dag i restaurang Hook för över 100 euro. Samtliga restaurangräkningar lämnas obetalda.

Han grips och häktas den 4 juni. Han sitter frihetsberövad hela juni och döms den 1 juli för tre bedrägerier till 60 dagars fängelse.

Han erkänner samtliga bedrägerier.

Släpps fri eftersom fortsatt häktning är orimlig

Hälften av fängelsestraffet på 60 dagar avtjänar han i häktet, men släpps fri efter domen. Den har inte vunnit laga kraft eftersom han har överklagat.

Rätten skriver att han under våren befunnit sig i en brottsspiral eftersom han gripits och häktats för nya brott både i april och i juni.

För att bryta det här mönstret kan det enligt rätten vara befogat att hålla honom fortsatt häktad. Rättens slutsats blir ändå att han släpps på fri fot eftersom det med tanke på möjligheten att överklaga domen är orimligt att hålla honom fortsatt häktad.

Nya brott en dryg vecka efter domen

En dryg vecka efter domen slår han till igen. Han misstänks för ett nytt bedrägeri den 9 juli.

Några dagar senare upprepas samma sak och när han häktas på nytt den 21 juli misstänks han för sex bedrägerier. De handlar än en gång om att han ätit och druckit på restaurang utan att betala.

Både i domen från maj och från juli döms mannen att betala skadestånd till en del av restaurangerna där han ätit och druckit.

Det kan han sannolikt inte göra. Staten har redan betalat för hans försvarsadvokat med hänvisning till hans ekonomiska situation.

Om en dömd inte betalar skadestånd kan frågan gå till utsökning. Men om personen inte har pengar går det i vissa fall att få ersättning från staten.

Kauppakeskus Mall of Triplassa Helsingissä tehtiin ostoksia ja vietettiin aikaa 9. joulukuuta.
Bildtext I november 2021 åt mannen för 93,40 euro i en restaurang i köpcentret Tripla i Helsingfors utan att betala för mat och dryck.
Bild: Silja Viitala / Yle

Tiotals liknande fall under de senaste åren

De domar mannen fått i år är bara en liten del av alla gånger han dömts för att bedra restauranger.

I slutet av 2016 dömdes han av Helsingfors tingsrätt för 24 bedrägerier och fyra snatterier till åtta månaders fängelse. 2018 dömdes han för åtta bedrägerier till fem månaders och 15 dagars fängelse. Och 2019 dömdes han för tio bedrägerier till fyra månader och 20 dagars fängelse.

– På grund av sin brottshistoria finns det orsak att misstänka att han inte kommer att lägga av med sin verksamhet. Han har också vid flera tillfället uppgett för polisen att han inte kommer att sluta, sade kriminalkommissarie Pekka Seppälä år 2018.

Dödade sin egen mamma i början av 1990-talet

Svenska Yle berättade om mannen första gången 2016.

Flera medier, bland annat Ilta-Sanomat, har gått igenom mannens tidigare domar.

Då framkom att han som 22-åring år 1992 dödade sin egen mamma. Han dömdes till sju års fängelse och ansågs enligt rätten vara delvis otillräknelig. Han kom enligt domen inte exakt ihåg vad som hände, bara att mamman låg blodig och orörlig på badrumsgolvet med en halsduk runt halsen.

"Det krävs att personen själv är villig att ta emot hjälp och förändra sig"

Vad kan då göras för att stoppa honom? Går det ens?

Vid Brottspåföljdsmyndigheten säger specialsakkunnig Tiina Vogt-Airaksinen att alla fångar utvärderas och erbjuds sysselättning.

– Det kan handla om program som går ut på att motivera en person att förändra sin livsstil. Fängelserna erbjuder också psykologitjänster och hälsovård om det handlar om svårare psykiska problem, säger Vogt-Airaksinen.

– Troligtvis har han utvärderats och han har erbjudits olika tjänster som kan hjälpa honom att ändra sitt beteende. Men det lyckas inte alltid. Det krävs att personen själv är villig att ta emot hjälp och förändra sig.

 Vantaan vankilan matkaselli numero 11.
Bildtext Fängelset har genom åren blivit en bekant plats för mannen. Den här bilden är från Vanda fängelse.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Tror inte strängare straff hjälper

Hon påpekar att ett gott resultat i vissa fall kan vara att en person begår lindrigare brott än tidigare, men att målsättningen brukar vara att en fängelsedom leder till en större livsstilsförändring.

Hon tror inte att strängare straff får stopp på mannen eftersom han begått samma brott så många gånger.

Man kan ha skulder och känner att det inte finns en väg ut

En stor orsak till att någon om och om igen begår nya brott är enligt Vogt-Airaksinen rusmedelsproblem.

– Om man börjat begå en viss typ av brott fortsätter man med det.

– En bakomliggande orsak är att man befinner sig utanför samhället och saknar jobb och utbildning. Man kan ha skulder och känner att det inte finns en väg ut. Vår uppgift är att motivera till att leva en annan typ av liv, säger Vogt-Airaksinen.

Svenska Yle har kontaktat mannens advokat Jarkko Jaatela för en intervju men han säger att hans klient inte har gett tillstånd att ge kommentarer.

"Vi kan inte förbereda oss på något sätt"

Vad kan då restaurangerna göra? Kan mannen stoppas på förhand?

– Vi har inte någon särskild beredskap när det gäller den här mannen. Jag tror inte han genast besöker samma restaurang på nytt och beställer av samma servitör. Vi kan inte förbereda oss på något sätt, säger Satu Rytkönen, regiondirektör vid HOK-Elantos restauranger.

Mannen åt i slutet av maj två dagar efter varandra på HOK-Elantos restauranger i Esbo och i Helsingfors utan att betala. Enligt tidigare domar har han flera gånger ätit på andelslagets restauranger utan att betala, men inte på samma restaurang.

"Inte möjligt eller lagligt att stoppa mannen på förhand"

Enligt Rytkönen är det inte möjligt eller lagligt att restaurangerna skulle ha en bild på mannen för att stoppa honom i dörren.

– Jag antar att skydd av privatliv och dataskyddet gör att det inte går. Portförbud kan vid enstaka tillfällen ges i en krog, men inte i matrestauranger. Och oberoende är ett portförbud alltid kopplat till en specifik restaurang.

Vi kan inte och vill inte bedöma kundens betalningsförmåga

Begreppet portförbud existerar inte i lagen. Däremot kan restauranger göra sig skyldiga till diskriminering.

Det är diskriminering enligt diskrimineringslagen om "någon på grund av en omständighet som gäller honom eller henne som person behandlas på ett ofördelaktigare sätt än någon annan har behandlats, behandlas eller skulle behandlas i en jämförbar situation."

– Vi kan inte och vill inte bedöma kundens betalningsförmåga. Om någon inte kan betala reder vi ut det och tillkallar polisen, säger Rytkönen.

Rytkönen påpekar flera gånger att de allra flesta kunder betalar för sig och det är ytterst ovanligt med kunder som inte betalar för sitt restaurangbesök.

Diskussion om artikeln