Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vänsterförbundets Li Andersson varnar för att snåla med äldreomsorgen: "Branschens attraktionskraft är väldigt låg och fackena har länge pekat på orsakerna"

Uppdaterad 13.08.2022 12:51.
Li Andersson pratar i en mikrofon och gestikulerar med händerna.
Bildtext Li Andersson (VF) höjer ett varnande finger. Nu är inte rätt tid att snåla med äldreomsorgen, säger hon.
Bild: Jani Saikko / Yle

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson säger att regeringen ser allvarligt på äldreomsorgen och hon anser att det skulle vara problematiskt att stoppa reformen nu.

I vår var det meningen att regeringens kanske största vallöfte skulle ha förverkligats – det vill säga det om 0,7 vårdare per klient inom heldygnsvården.

Nu trycker flera regeringspartier på bromsen och det här får Vänsterförbundets ordförande Li Andersson att höja ett varnande finger.

– Kvintetten har diskuterat frågan. Jag tycker att det är problematiskt att vårdardimensioneringen är det första som kommer fram i diskussionen om sparobjekt inför nästa år, säger Andersson.

Centern vill skjuta på framtiden – medan SDP och SFP "inte utesluter" att lätta på kraven

Signalerna från de övriga regeringspartierna har varit olika starka. Centern vill skjuta på framtiden, medan SDP och SFP "inte utesluter" att lätta på kraven inom heldygnsvården.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson säger att regeringen ser allvarligt på frågan och att den så kallade kvintetten har diskuterat personaldimensioneringen.

– Branschens attraktionskraft är väldigt låg för tillfället och arbetstagarorganisationerna har redan länge pekat på att det här orsakas av brister i lönesättning och anställningsförhållanden.

Vårdardimensioneringsreformen handlar uttryckligen om att förbättra förhållandena för dem som jobbar inom äldrevården, påpekar Li Andersson.