Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ingahemmet kan få ny ägare – kommunen förhåller sig positiv till försäljning

Uppdaterad 30.08.2022 14:11.
En korridor och en rollator.
Bildtext Inkvartering kan bli framtidens melodi i gamla Ingahemmet.
Bild: YLE/Veronica Monten

Ingå kan bli av med fastigheten där äldreboendet Ingahemmet tidigare fanns. Ett bolag som vill starta inkvarteringsverksamhet är villig att göra snabb affär.

I kväll (mån 15.8) kommer Ingå kommunstyrelse att besluta om byggnaden ska säljas.

Det är bolaget bolaget Kiinteistö Oy Tuusulan Makasiini som i våras kontaktade kommunen och visade intresse för att köpa Ingahemmet. De vill bygga om huset för inkvartering och eventuellt också starta restaurangverksamhet. Bolaget vill också köpa en del av tomten.

Tanken är att förverkliga projektet etappvis, men ändå börja i rask takt med att investera i ett nytt uppvärmningssystem.

Bolaget vill också köpa en del av tomten, ett område på 15 000 kvadratmeter, medan kommunen kunde planera resten för annan verksamhet.

Kommunen ser sin chans till bra affär

Eftersom kommunen egentligen inte har någon användning för byggnaden i framtiden och Ingahemmet dessutom finns i en portfölj på fastigheter som kommunen kan avyttra, så är förslaget till styrelsen att kommunen godkänner köpanbudet på 99 500 euro.

I det ingår en klausul om att köparen är medveten om byggnadens skick och inte gör några anspråk på säljaren senare.

Fram till år 2024 är kommunen också villig att hyra vissa delar av huset där det nu finns sådan verksamhet som ska flytta in i gamla Kyrkfjärdens skola.

Månadshyran skulle vara mellan 7000 och 12 000 euro enligt överenskommelse. Om köpet går i lås inleder också kommunen en helhetsplanering av de delar av fastigheten som blir kvar.

Ingahemmets framtid har sedan äldreboendet flyttade varit föremål för olika förslag och idéer och dess värde har också skrivits ner till noll i det kommunala bokslutets balans.

Uppdatering 30 augusti 2022:

Ingå kommunfullmäktige ska behandla försäljningen av Ingahemmet och ett outbrutet område på drygt 16 000 kvadratmeter. Det beslöt kommunstyrelsen den 29 augusti.

Förslaget till kommunstyrelsens möte var att styrelsen fattar beslut om försäljningen, men ärendet går nu vidare till kommunfullmäktige.

Det var kommundirektör Robert Nyman som ändrade förslaget så att ärendet även ska behandlas i kommunfullmäktige.

Det här gjordes efter att styrelsen började fundera om man överskrider sina befogenheter ifall ärendet inte behandlas i fullmäktige.