Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Representanthuset i USA godkände det stora klimat- och hälsovårdspaketet – nu kan Biden underteckna det

Uppdaterad 14.08.2022 05:05.
USA:s president Joe Biden sitter med armbågarna på bordet.
Bildtext Biden har fått en viktig seger tre månader före mellanårsvalen.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

USA:s representanthus har med rätt knapp marginal godkänt det historiska lagpaket med klimat- och hälsovårdsåtgärder som president Joe Biden drivit på.

Paketet godkändes med rösterna 220–207. Nyhetskanalen CNN uppger att fyra republikanska representanter avhöll sig från att rösta.

I helheten ingår investeringar för ett värde av 370 miljarder dollar som ska minska på koldioxidutsläppen med cirka 40 procent fram till år 2030.

Inställningen till innehållet i lagförslaget har så gott som helt följt partitillhörigheten. Demokrater har varit för och republikaner emot.

I senaten stötte lagpaketet tidigare på svårigheter då West Virginias demokratiska senator Joe Manchin till en början inte tänkte rösta för det.

Till slut lyckades de andra demokraterna få honom att ändra sig och omröstningen slutade 50–50. Det var vicepresident Kamala Harris röst som avgjorde saken till Bidens fördel.

Biden, som ska underteckna lagförslaget nästa vecka, tackade representanterna för att ha valt det rätta och arbetat för landets bästa.

Källa: AP, STT, CNN