Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En av världens mest förföljda författare kämpar för sitt liv i respirator – Salman Rushdie svårt skadad efter knivattack

Uppdaterad 13.08.2022 09:14.
Författaren Salman Rushdie i närbild.
Bildtext 75-årige Rushdie har levt decennier under dödshot.
Bild: MediaPunch / BACKGRID/All Over P

En av världens mest förföljda personer, den världsberömda indisk-brittiska författaren Salman Rushdie kämpar för sitt liv i respirator på sjukhus. Han knivhöggs i USA i fredags då han skulle tala om konstnärlig frihet.

Tillståndet för författaren Salman Rushdie är allvarligt efter knivattacken i fredags, uppger bland annat tidningen New York Times.

Rushdies representant säger att den 75-åriga författaren vårdas i respirator och att han är oförmögen att tala efter att ha fått knivhugg i bland annat magen och halsen.

Levern är skadad, nervbanorna till ena handen har skurits av och han mister sannolikt ett öga.

Rushdie stod uppe på en kulturinstitutions scen i Chautauqua i delstaten New York i färd med att inleda ett föredrag då han plötsligt attackerades av en 24-årig man.

Förutom Rushdie fick också intervjuaren Ralph Henry Reese skador i attacken. Reese fick skador i ansiktet, men han har redan fått lämna sjukhuset.

En lälkarhelikopter har landat på en gräsplan.
Bildtext Rushdie fick omedelbart första hjälpen av en läkare på plats och fördes sedan med läkarhelikopter till sjukhus.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Publiken på platsen reagerade snabbt: Så fort de förstod vad som hade hänt rusade många personer fram till angriparen och övermannade honom. De höll fast honom tills polisen anlände och grep honom.

Det fanns en läkare på plats och Rushdie fick omedelbart första hjälpen. Han fördes med läkarhelikopter till sjukhus där han genomgick en operation på fredagskvällen.

Skulle tala om konstnärlig frihet

Rushdie var inbjuden till Chautauqua för att tala om konstnärlig frihet.

Det är ett tema han själv har stor kännedom om efter att ha levt under dödshot i decennier.

Hans bok Satansverserna dömde honom år 1989 till ett liv i isolering och till högsta möjliga säkerhetsåtgärder. Då utlyste Irans andliga ledare Ayatollah Ruhollah Khomeini en "fatwa" med krav på hans död.

Ayatollan uppmanade då alla världens muslimer att försöka hitta och sedan döda hädaren.

Många muslimer upplever boken som hädisk och en religiös stiftelse i Iran har utlovat en belöning på drygt tre miljoner euro till den som dödar Rushdie, skriver bland annat Helsingin Sanomat.

Iranska statens inställning till författaren har mildrats något senare även om den nu döda Ayatollah Khomeinis fatwa inte kan återtas.

Slutade flytta runt

Rushdie föddes till en muslimsk medelklassfamilj i Mumbai i Indien år 1947. När han var 14 år gammal flyttade familjen till Storbritannien, och numera bor Rushie huvudsakligen i New York.

Under de senaste åren har Rushdie levt relativt öppet i mångmiljonstaden New York. Han har slutat leva under jorden och ideligen flytta runt till nya adresser på det sätt han gjort under en lång tid.

Han uppges ha bott på över 30 olika platser under 1990-talet, och när han uppträdde inför publik skedde det utan förhandsreklam och med rigorösa säkerhetsarrangemang.

Rushdie har skrivit mycket om invandring, om hur det är att komma till ett nytt land och om att leva med både öst och väst inom sig.

Hans genombrottsbok Midnattsbarnen från 1981 var hans andra roman, och den gav honom det prestigefyllda Bookerpriset. Satansverserna var hans fjärde roman. Till hans senare litterära produktion hör bland annat Öst, Väst (1994), Förtrollerskan från Florens (2009) och Det gyllene huset (2017).